Kanada ajtót nyitna Sepelevék előtt

Hosszú hallgatás után megszólalt a Sepelev-ügyben Kanada: a budapesti nagykövetség levélben értesítette a magyar fővárosban kiadatási letartóztatásban lévő ukrán házaspár ügyvédjét arról, hogy országa kész olyan úti okmányokat biztosítani, amivel Sepelevék beutazhatnak az észak-amerikai államba. Bősze Ferenc ügyvéd szerint ezek után a magyar állam csak súlyos presztízsveszteség árán adhatná ki Sepelevéket Ukrajnának.

Váratlan fejlemény történt az úgynevezett Sepelev-ügyben: az ukrán házaspár magyarországi ügyvédjének megkeresésére Kanada levélben ismerte el, hogy Olekszandr Sepelev és felesége kanadai állampolgársággal is rendelkeznek, így saját kérésükre az észak-amerikai állam olyan úti okmányokkal látná el őket, amivel a házaspár jogszerűen beutazhatna Kanadába.

Az ukrán ellenzéki politikust és feleségét egy Interpol-körözés alapján július 4-én egy budapesti étteremben fogták el. Sepelev politikai menedékjogot kért Magyarországtól, az ukrán hatóságok ugyanakkor kiadatási kérelemmel fordultak a Fővárosi Törvényszékhez azzal az indokkal, hogy Sepelevék súlyos bűncselekményeket (gyilkossági kísérlet, sikkasztás, pénzmosás) követtek el Ukrajnában. A házaspár tagadja a vádakat, szerintük az ukrán hatóságok politikai okokból koncepciós eljárásra készülnek ellenük.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) októberben első fokú határozatával elutasította a kiadatási letartóztatásban lévő Sepelevék menedékjogi kérelmét. A BÁH érdemben nem vizsgálta a kérelemben foglaltakat, az elutasítás indokaként azt hozták fel, hogy a házaspár kanadai állampolgársággal is rendelkezik, márpedig ilyen esetekben a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé a menekültstátusz megadását. A határozattal szemben Sepelevék felülvizsgálati kérelemmel fordultak a Fővárosi Törvényszékhez, amelynek egy másik eljárás keretében az ukrán hatóságok kiadatási kérelméről is döntenie kell, ám ez utóbbi eljárást a BÁH-határozat jogerőssé válásáig felfüggesztették.

Bősze Ferenc ügyvéd, Sepelevék magyarországi jogi képviselője arról tájékoztatta lapunkat, hogy megkeresésére Kanada budapesti nagykövetsége hivatalos levélben erősítette meg: a Sepelev-házaspár kanadai állampolgársággal is rendelkezik. A Francois Lavertue konzul által aláírt dokumentumban az áll: amennyiben Sepelevék az észak-amerikai államba kívánnak menni, "Kanada készen áll arra, hogy a beutazásukhoz szükséges útlevelet biztosítsa a számukra", feltéve, hogy a magyar hatóságok nem adják ki Ukrajnának a Sepelev-házaspárt. A levél rögzíti azt is, hogy Sepelevéket Kanadában minden olyan állampolgári jog megilleti, "ami a kanadai jogrendszerben benne foglaltatik".

Bősze Ferenc értékelése szerint a kanadai nagykövetség hivatalos állásfoglalása egyfajta szándéknyilatkozatként értékelhető, egyúttal azt jelzi, hogy Kanada nem lát nemzetbiztonsági kockázatot a Sepelev-házaspár befogadásában. Az ügyvéd kérdésünkre elismerte, ez a dokumentum jogilag nem kötelezi a magyar hatóságokat arra, hogy megtagadják Sepelevék Ukrajnába történő kiadatását, ám szerinte ezek után etikailag elfogadhatatlan lenne teljesíteni az ukrán kormány kérését.

Bősze Ferenc hozzátette: a napokban az ukrán legfelsőbb bíróság egy polgári perben jogerősen úgy döntött, hogy jogszerűek voltak azok a szerződések, amelyekkel kapcsolatban csalás gyanúja miatt büntetőeljárás folyik Ukrajnában Galina Sepeleva ellen. Az ügyvéd szerint a polgári perben született ítélet alapjaiban kérdőjelezi meg a kijevi büntetőeljárás megalapozottságát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.