Kamuvideó: Gavra Gábor távozik a hvg.hu éléről

Gavra Gábor távozik a hvg.hu éléről, miután a bajai hamisított videó publikálásával "súlyosan megsértette" az újság alapértékeit.

A rendőrség által hétfőként hamisítványként leleplezett bajai szavazatvásárlást bemutató videó személyi konzekvenciát von maga után, elsőként a felvételt publikáló HVG-nél. A döntésről a hetilap kiadója rövid közleményt adott ki, és tett elérhetővé honlapján:

"A HVG Kiadó Zrt. vezetése elfogadta Gavra Gábor, a hvg.hu főszerkesztőjének lemondását, mivel a bajai videófelvétel kezelésével, megjelentetésének körülményeivel súlyosan megsértette az 1979 óta megjelenő HVG alapértékeit, különös tekintettel a függetlenségre és a pártatlan tájékoztatásra, veszélyeztetve ezzel a HVG három és fél évtized alatt kivívott jó hírét.

Gavra Gábor 2011 óta állt a hvg.hu élén, melynek irányítását 2013. október 23-tól Neizer Anita eddigi főszerkesztő-helyettes veszi át megbízott főszerkesztőként."

A hvg.hu tette elsőként elérhetővé a később hamisítványnak bizonyult videót, és azt már a cikk címében valódi bizonyítékként tálalta. A portál azóta beismerte, hogy tévedett, és elnézést kért. "A körülményektől függetlenül súlyos, megengedhetetlen hibát követtünk el, amiért nem háríthatjuk másra a felelősséget, és aminek a tanulságait nekünk kell levonnunk" - írták még vasárnap, a rendőrség első bizonyítékainak közzététele előtt.

Kedden a Fidesz fokozta a nyomást a hvg.hu-n. Gulyás Gergely országgyűlési képviselő azzal lépett a nyilvánosság elé, hogy a videót bemutató és kommentáló hvg.hu-nak is vállalnia kell a felelősséget, mert amit a hírportál írt, "az a rágalmazás minősített esetének az iskolapéldája". A Fidesz ezért rágalmazás miatt perel, és kártérítési pert is indít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.