Kamu volt a súlyos mozgáskorlátozottság

Több mint ezerháromszáz, arra jogosulatlan személy részére állított ki egy jászsági szakorvos súlyos mozgáskorlátozottságról szóló okiratot: ezeket munkaviszony létesítésére és különböző támogatások igénybevételére használták fel az érintettek. A rendőrség négy év után, vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást.

Vádelmelési javaslattal zárult a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályának büntetőeljárása, amelyet hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények elkövetésének magalapozott gyanúja miatt indítottak még 2009 decemberében. Arról érkezett bejelentés a rendőrségre, hogy egy jászsági szakorvos jogosulatlan személyek részére súlyos mozgáskorlátozottságról állít ki orvosi szakvéleményeket. A bejelentést követően a rendőrség hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt szakértők bevonásával indult eljárás Dr. K. Katalin jászebrényi lakos ellen.

A nyomozók a beszerzett igazságügyi orvosszakértői vélemény alapján megállapították, hogy több mint 1300 jogosulatlan személy részére állított ki a jászsági szakorvos súlyos mozgáskorlátozottságról szóló okiratot – néha készpénz ellenében –, melyeket többségében munkaviszony létesítésére és különböző támogatások igénybevételére használtak fel az érintettek. Az eljárás során fény derült arra is, hogy nemcsak magánszemélyek, hanem munkáltatók is éltek az orvosi szakvélemény beszerzésének lehetőségével, és alkalmazottaik után – tudatában annak, hogy nem súlyos mozgáskorlátozottak dolgozóik – jogosulatlan állami támogatásokat igényeltek. A gyanúsítottak körét a szakorvoson kívül cég-képviselők, szervezők, és a támogatást igénybevevő magánszemélyek alkotják: a cégek a jogosulatlanul beszerzett orvosi szakvéleményekkel a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása után járó állami támogatásokat vették igénybe hatósági szerződés alapján, a munkaügyi központokon keresztül.

Az eljárásban beszerzett igazságügyi orvosszakértői vélemény alapján a munkaügyi központok a támogatások kifizetésének felfüggesztéséről intézkedtek, így körülbelül 70-80 millió forintos jogosulatlan kifizetést akadályoztak meg a rendőrök. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya az ügyben a nyomozást lezárta, és a keletkezett iratokat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségnek a napokban vádemelési javaslattal megküldi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.