Kampánycsendet sért a gulyáságyú, de hagyták

Szepessy törvénytelenül demonstrált a bajai szavazókör előtt, mégsem avatkozttak közbe.

Határozat ellenére zavartalanul sértette tovább a kampánycsendet a bajai 32-es szavazókör előtt az Összefogás Párt, amely „csalásmentes választást” követelve kampányolt a helyszínen szombat dél óta. A bajai helyi választási bizottság (hvb) délután 4 óra körül újabb határozatban nyilvánította kampánycsend-sértésnek a Szepessy Zsolt korábbi monoki polgármester által vezetett párt akcióját. Erről már október 11-én is született egy hvb-határozat, amely előre kampánycsend-sértőnek nevezte Összefogás Párt honlapján meghirdetett akciót. Akkor jogászok úgy foglaltak állást, hogy a választási bizottság csak a már megvalósult eseményekről foglalhat állást. 

Az első határozatban még szerepel, hogy a hvb-nek nincs módja a rendőrség segítségét kérni a törvénysértés megszüntetésére. A szombat délutáni második határozatban erről már nem esik szó. A hvb második döntésével mind az Összefogás Bajáért baloldali választási szövetség, mind a Fidesz szombat délután beadott kifogásának helyt adott, ugyanakkor nem szólította fel a rendőrséget, hogy lépjen közbe a törvénysértés megszüntetésére. A hvb határozata ellen 2 napon belül lehet fellebbezni.

Hajdú Miklós, az MSZP bajai választókerületi elnöke szerint azonban a hvb-nek igenis lett volna eszköze, hogy abbahagyassa a demonstrációt. A választási eljárásról szóló törvény 21. szakasz 1. bekezdése ugyanis jogot ad a választási bizottságnak, hogy szükség esetén helyreállítsa a törvényes rendet. Ez magában foglalja, hogy a rendőrség segítségét kérje, ám ezt nem tette meg. Anélkül pedig a rendőrség, amelynek járőrkocsijai gyakran haladtak el a szavazóhelyiség bejárata előtt, nem tesz semmit a kampánycsend-sértés felszámolására.

Az Összefogás Párt – a Népszabadság helyszínen tartózkodó tudósítójának meglátása szerint – nem befolyásolta érdemben a 32. szavazókör voksolását. A szavazni érkezők általában nem mentek oda az Összefogás Párt sátrához, nem ettek a helyben főzött gulyásból, azt a párt aktivistái fogyasztották főként.

Szepessy Zsolt és társai azonban „ellopták a show-t”, hiszen ezzel hatalmas médianyilvánossághoz jutottak. Másrészt pedig zavartalanul fennállt egy törvénysértő állapot, amelyre hivatkozva később e második szavazás eredményét is meg lehet támadni.

Annyit lehet tudni, hogy az intenzív kampány következtében sokkal nagyobb volt a részvétel, mint az első alkalommal. A helyi kampányszervezők úgy tartották délután, a magasabb részvétel a baloldali jelöltnek kedvez – van rá esély, hogy megforduljon az eredmény. Az egyébként eddig jószerivel ismeretlen Összefogás Párt felbukkanása ezért a Fidesznek kedvezhet: abban az esetben, ha most a baloldal jelöltje győzne, a kampánycsend-sértésre hivatkozva – amely ellen ők is kifogást emeltek – most ők kérhetnék a szavazás eredményének megsemmisítését.

Az Összefogás Párt provokációnak ható akciója Baján
Az Összefogás Párt provokációnak ható akciója Baján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.