Kampánybusz a korrupció ellen: kerülő utakon

Sem a Fidesz, sem az MSZP főpolgármester-jelöltje nem fogadta a Transparency International korrupció-ellenes küldöttségét.

Sajtókörútat szervezett az átlátható kampányfinanszírozásért a Transparency International (TI) Budapesten, hogy így hívja fel a pártok és a közvélemény figyelmét a kampányköltések követhetetlenségére és az ebben rejlő veszélyekre. Az eredeti terv az volt, hogy egy veterán városnéző busszal végiglátogatják a fővárosi főpolgármester-jelölteket, hogy megkérdezzék, ki mit kíván tenni kampányköltségeihek átláthatóvá tételéért.

Csukott ajtók

Aligha meglepő, hogy falakba ütköztek: a szocialisták az utolsó pillanatban mondták le a találkozót, a Fidesz részéről pedig válasz gyanánt azt írták a szervezőknek csütörtökön, hogy Kósa Lajos szerdai (!) sajtótájékoztatóján lehet kérdezni. Kizárólag az LMP-jelölt Jávor Benedek és Karácsony Gergely kampányfőnök vállalta a beszélgetést (Jávor elmondta, hogy pártjuk ismét beterjesztette az általuk egyébként már önként bevezetett nyilvános kampányszámlát is tartalmazó törvényjavaslatukat, melyet a parlament tárgysorozatba vett). A Jobbikkal pedig a TI eleve fel sem vette a kapcsolatot, mondván az értékrendjükkel összeegyeztethetetlen a radikális párté.

Egy nullával több

Így aztán az esemény az újságírók, illetve a Medián, a Nézőpont Intézet és a Political Capital meghívott szakértőinek beszélgetésére redukálódott, melynek során a szervezők emgismételték, mennyire fontosnak tartanák, ha a parlament végre elfogadna egy - aaz LMP által a nyáron benyújtott - üvegzseb-törvényt, hogy a pártok kampányköltései végre nyilvánosak és ellenőrizhetőek legyenek. A TI számításai szerint ugyanis a pártok tízszeresét költik a megengedett összegnek, azaz több milliárd forintot.

Szabályozott lobbizást!

A közhatalmi döntéshozatal, így a jogalkotás átláthatósága és hatékonysága érdekében a Transparency International Magyarország (TI) javasolja a lobbizás átfogó szabályozását, valamint a jogszabályok előkészítése során keletkezett hatástanulmányok teljes körű nyilvánosságra hozatalát - írta a nemzetközi szervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Copy-paste

A közleményben a Transparency International üdvözölte, hogy a jogalkotásról szóló törvénytervezet javítani fogja a jogszabályok szakmai megalapozottságát és előrelépést jelent a jogszabályok nyilvánossága területén. Hozzáteszik, hogy társadalmi részvételről szóló törvény tervezete viszont nem mutat újszerű megoldásokat, hiszen nagyrészt most is hatályban levő szabályokat ismétel. A társadalmi részvételről szóló törvény előkészítését a téma fontosságát hangsúlyozó szimbolikus gesztusnak értékeli a nemzetközi szervezet, és egyben felhívja a figyelmet annak hiányosságaira.

Kapu a szürke zónába

A TI úgy látja, hogy a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvénytervezet legsúlyosabb hiányossága, hogy hatályon kívül helyezi az "egyébként nem jól működő lobbitörvényt, és nem kínál helyette megoldást az üzleti érdekérvényesítés átláthatóvá tételére". A szervezet álláspontja szerint a lobbitörvény hatályának kiterjesztése, valamint a végrehajtás elmulasztását szankcionáló intézkedések bevezetése, és nem a jogszabály eltörlése jelentene megoldást a közhatalmi döntéshozatalban megjelenő üzleti érdekek átláthatóvá tételére. Úgy foglalnak állást, hogy mindemellett a törvénytervezet jelen formájában lehetőséget biztosít arra, hogy a véleményező kilétét ne hozzák nyilvánosságra, ami lobbisták újabb szürke zónája számára nyit meg kapukat.

A nyilvánosság korlátai

A Transparency International szerint további problémát jelent, hogy a tervezet kizárólag a miniszterek által előkészített jogszabálytervezetek véleményezésére vonatkozik, így nem minden készülő jogszabály kapcsán van lehetőség a civil vélemények megjelenítésére. Felhívják a figyelmet arra, hogy a nemzetközi szerződések és más állami szervek által előkészített jogszabályok, valamint országgyűlési képviselők vagy országgyűlési bizottságok által előkészített jogszabálytervezetek véleményezésének rendje továbbra sem megfelelően szabályozott.

Karácsony Gergely És Jávor Benedek a Transparency buszán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.