Kampány a könyvesboltban: megrótták Debreczenit

Debreczeni Józsefnek (MDF) meg kell semmisítenie a könyvesboltban gyűjtött ajánlásokat az V. kerületi, belváros-lipótvárosi országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) határozata szerint, ugyanis a jogszabály nem engedi, hogy munkahelyen, munkaidőben gyűjtsenek ajánlószelvényt a jelöltek.

A budapesti 7. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság egy magánszemély kifogása alapján foglalkozott Debreczeni József ajánlószelvény-gyűjtésével. A kifogást tevő magánszemély szerint Debreczeni József weboldalán található egy tájékoztatás arról, hol lehet leadni az ajánlószelvényeket Debreczeni Józsefre. A kifogást tevő szerint a felsorolt helyek munkahelyek (könyvesboltok, kávézók), és a tájékoztatón nincs feltüntetve az, hogy a nap mely időpontjában lehet leadni az ajánlószelvényeket.

Ebből a kifogást tevő szerint az következik, hogy nyitvatartási időben is le lehet adni azokat, tehát akkor, amikor az adott helyen munkavégzés folyik. Úgy látja, az ajánlószelvények gyűjtésének ezen módja pedig sérti a választási eljárásról szóló törvényt, és - a jogszabály szerint - az így gyűjtött ajánlások szerinte érvénytelenek.

Az illetékes oevb pénteken hozott határozatában a kifogásnak helyt adott. Megállapította, hogy Debreczeni József megsértette az ajánlószelvények gyűjtésére vonatkozó jogszabályt, és felhívta arra, hogy a jogszabálysértő módszerrel gyűjtött ajánlószelvényeket semmisítse meg, a megsemmisítésről pedig készítsen jegyzőkönyvet.

Határozata indoklásábana választási bizottság emlékeztetett rá: a jogszabály szerint "nem gyűjthető ajánlószelvény munkahelyen munkaidőben, vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben". Ez alapján a bizottság megállapította, hogy az ajánlószelvények gyűjtésének ezzel a módjával Debreczeni József megsértette az ajánlás szabályait.

Az oevb határozata nem jogerős, az ellen hétfő délután 16 óráig lehet fellebbezni a Fővárosi Választási Bizottságnál.

Debreczeni József a választási bizottság határozatával ellentétben nem semmisíti meg a kávézókban, könyvesboltokban számára leadott ajánlószelvényeket, és fellebbezést nyújt be a Fővárosi Választási Bizottsághoz. A képviselőjelölt hétfőn az MTI-nek nyilatkozva abszurdnak és képtelennek nevezte a döntést, mivel az országban sok száz hasonló leadóhely működik, például kocsmák, kávézók. Az akció mögött teljes stupiditás vagy pártpolitikai motiváció áll - húzta alá a képviselőjelölt. Mint az MTI-vel Debreczeni József közölte, biztos benne, hogy másodfokon a számára kedvezően fog ítélni a testület. A politikus nem zárta ki, hogy a fellebbezés elutasítása esetén bírósághoz fordul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.