Falus-kampány a rendelőben: Hogy szolgál a kedves egészsége?

Az ellenzék egy szakrendelőben kampányolt, a kamera felvette, a polgármester nyilvánosságra hozta a felvételt, amin az ellenzék kiakadt. A Fővárosi Választási Bizottság később tisztázta Falusékat, nem sértettek törvényt.

Ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést az Együtt-PM, miután Németh Szilárd, Csepel fideszes polgármestere egy választási bizottsághoz benyújtott panaszához egy kerületi rendelőintézet kamerájának felvételeit csatolta. A szövetség szerint feltehetően törvénytelenséget követett el az, aki letöltötte és a csepeli kormánypárti politikusokhoz eljuttatta a felvételeket – ezt Szabó Szabolcs, az Együtt-PM országgyűlési képviselője és Borka-Szász Tamás, csepeli önkormányzati képviselő jelentették be hétfői sajtótájékoztatójukon.

Elő ne forduljon

A kerületi önkormányzat hétfőn közölte az MTI-vel, hogy a XXI. kerületi helyi választási bizottság szerint Horváth Gyula, a csepeli balliberális pártok polgármesterjelöltje megsértette a választási törvényt, amikor orvosi rendelőben kampányolt. A közlemény szerint a helyi választási bizottság Németh Szilárd csepeli polgármester panaszának helyt adva állapította meg a jelölt törvénysértését. A bizottság eltiltotta Horváth Gyulát a további törvénysértéstől.

A polgármester nem rendőr

A sajtótájékoztatón Szabó Szabolcs viszont arról beszélt, hogy Németh Szilárd törvénytelenül szerzett adatokkal igyekezett alátámasztani beadványát, mert ahhoz a szakorvosi rendelő biztonsági kameráinak felvételeit csatolta. Ilyen adatot viszont csak bűncselekmény gyanúja vagy megelőzése érdekében kérhet ki a nyomozó hatóság, de egy polgármester nem - ismertette meglátásukat. A magántitok megsértésének bűncselekménye és a személyes adattal való visszaélés vétsége is felmerül, mert kiderül, hogy a felvételen látható betegek közül ki milyen ellátást vesz igénybe - mondta.

Nyakig benne

Borka-Szász Tamás úgy fogalmazott, hogy "az év botránya van kialakulóban Csepelen", amiben "biztosan érintett és vastagon, nyakig benne van" a kerület polgármestere is. Példátlan, hogy valaki vagy valakik letöltik a kizárólag vagyonbiztonsági okok miatt készülő felvételeket a szakrendelőben, azokat eljuttatják az önkormányzati hivatalba, hogy a felvételeket "politikusok vagy egyéb illetéktelen személyek" megnézik, és a polgármester végül a felvételt csatolja beadványához.

A politikus a sajtótájékoztatón kérdést intézett Németh Szilárdhoz arról, hogy ki adott utasítást a betegadatokat tartalmazó felvételek törvénytelen letöltésére, ki juttatta el azok a felvételeket a csepeli fideszes vezetőknek a polgármesteri hivatalba. Emellett arra is kíváncsi volt, hogy ki nézett bele a felvételekbe, és Németh Szilárd milyen felelősségre vonást tervez az ügyben. Bejelentette, hogy hamarosan feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, és kezdeményezni fogja a kerületi képviselő-testület rendkívüli ülésének összehívását. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a választási bizottság határozata csak első fokú, ezért nem jogerős, és az ellen már fellebbezést nyújtottak be.

Arra a felvetésre, hogy a nyilvánosságra került felvételeken ki van takarva a betegek arca, azt felelte: nem látta a videót, nem ismeri annak tartalmát, arról csak a választási bizottsághoz beadott beadványból tud, de úgy gondolja, hogy már az is törvénysértő, hogy letöltötték az anyagot és kivitték az SZTK-ból.

Nem is kampányolt, csak jattolt

Egy másik felvetésre leszögezte, hogy álláspontjuk szerint Horváth Gyula nem folytatott semmilyen törvénybe ütköző kampánytevékenységet az épületben. Hangsúlyozta, hogy a polgármesterjelöltnél nem volt semmilyen kampányanyag, csak körbevezette vendégét, Falus Ferenc főpolgármester-jelöltet. Eközben "néhány embernek, mint udvarias, jól nevelt emberek odaköszöntek, kezet fogtak, lehet, hogy még meg is kérdezték, hogy hogy van, hogy szolgál a kedves egészsége" - közölte. Arra, hogy a beadvány szerint a két baloldali jelöltet útjukon egy fotós kísérte, aki az épületben végig dokumentálta az eseményeket, annyit mondott: egyfelől nem tudja, hogy az ekkor készített képek nyilvánosságra kerültek-e, illetve, hogy ő maga nem jogász, ezért nem képes megítélni, hogy a fotózás törvénysértő volt-e.

A mélység titka

– Törvénysértést leleplezni nem törvénysértő – reagált Ábel Attila (Fidesz-KDNP), a XXI. kerület alpolgármestere arra, hogy az Együtt-PM szerint a polgármester törvényellenesen használta fel egy csepeli orvosi rendelőintézet videofelvételét. Az alpolgármester szerint Horváth Gyula és Falus Ferenc már a választási kampány elején lesüllyedtek a lehető legmélyebbre. Egy csepeli orvosi rendelőintézetben kampányoltak és aláírást gyűjtöttek, majd mindezt letagadták – fejtette ki Ábel Attila. Állítása szerint a biztonsági kamerák felvételein látható, hogy három fotós folyamatosan fényképezett vagy filmezett, "eközben dokumentáltan lefotóztak az épületben tartózkodó betegeket, egészségügyi munkatársakat, és befotóztak a nőgyógyászati szakrendelőbe" is, ahol a vizsgálatok zajlanak".

Mégsem törvénytelen

Nem sértette meg a kampányolás szabályait a baloldal polgármesterjelöltje és főpolgármester-jelöltje – állapította meg a Fővárosi Választási Bizottság hétfői ülésén, a DK fellebbezése alapján. A másodfokon eljáró testület ezzel megváltoztatta az első fokon eljáró helyi választási bizottság ezzel ellentétes határozatát, és elutasította a csepeli polgármester kifogását. Az FVB tévesnek ítélte a helyi választási bizottság álláspontját, miszerint a szakrendelő állami hatóság elhelyezésére szolgáló épület lenne, "és mivel az egészségügyi szolgáltató nem tekinthető hatóságnak, ezért nem is tilos ott kampányolni, és így a jelöltek nem is sértették meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.