A Kálomista-házaspár és az állami százmilliók

Tavasszal még nem érezte összeférhetetlennek a közhivatalát Kálomista Zsuzsanna, az MTVA filmbeszerzési igazgatója férjének, Kálomista Gábornak a filmgyártó cégei miatt. Mint akkor elmondta, az Alap nem vett produkciókat a férje vállalkozásaitól. Azóta azonban két szerződés is született Kálomista cégeivel, az egyik 216 millió forintról szól. Még mindig nem áll fenn az összeférhetetlenség?

2011-ben egy-egy szerződést kötött a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a Mega Film Kiadó Kft.-vel, valamint a Megafilm Service Műsorgyártó és Szolgáltató Kft.-vel. Mindkét cég tulajdonosa Kálomista Gábor filmproducer, az MTVA Archívum és Filmbeszerzési Igazgatóságának a vezetője pedig Kálomista Zsuzsanna, a producer felesége - adta hírül az atlatszo.hu.

Az index.hu márciusban megkérdezte az MTVA Filmbeszerzési Igazgatóságának élére akkor frissen kinevezett Kálomista Zsuzsannát, hogy férje filmgyártó cégei miatt nem összeférhetetlen-e az új közhivatalával. Kálomista Zsuzsanna erre azt válaszota, hogy nincs összeférhetetlenség, hiszen "eddig sem vásárolt és értékesített a HungariCom és a Megafilm az Alap részére". Igaz, azt nem mondta hogy később sem fog, azt meg pláne nem, hogy műsort gyártani sem fog, a szakember akkor rendkívül óvatosan fogalmazott.

Ehhez képest azonban – ahogyan az atlatszo.hu egyik olvasója felhívta rá a figyelmet – az MTVA által kiadott, a portál által nyilvánosságra hozott 2011-es szerződéslistából kiderül, hogy a Mega Film Kiadó Kft. (tulajdonos: Kálomista Gábor) az MTVA által nem közölt összegért adta el egy Cseh Tamás emlékest felhasználási jogait az állami műsorszolgáltatónak, a Megafilm Service Műsorgyártó és Szolgáltató Kft. (tulajdonos: Kálomista Gábor) pedig "Munkaügyek" című tévésorozat gyártására szerződött 216 millió forintért.

A "munkaügyek megafilm" kulcsszavak kombinációjára egyébként a Google a Duna TV tavalyi fantomcégbotrányáról szóló cikkekre mutat: egy olyan tévésorozat címe lett volna az "Egy különleges ember – munkaügyek", amelyet a Megafilm 68 millió forintért forgatott le, üzleti partnere, a Jadedragon Kft. pedig 205 millió forintért adott tovább a közszolgálati tévécsatornának, aztán teljesítés nélkül fantomizálta magát. Maga a tévésorozat azóta sem került elő, az atlatszo.hu kíváncsian várja a bemutatót - írja a tényfeltáró honlap.

Az MTVA közleményben reagált az atlatszo.hu cikkének ismertetésére. Ebben arról tájékoztat, hogy a cikkben említett, a Megafilm által lebonyolított Cseh Tamás emlék-koncertet az MTVA rögzítette. Ennek fejében a Megafilm a felvételt térítésmentesen, korlátlan sugárzásra biztosította az MTVA-nak. A Megafilm fizetett 100 ezer forintot (ez az összeg az általános, hosszú évek óta megszokott tétel) az MTVA-nak a koncertfelvétel képi anyagáért. A Munkaügyek című sorozatra a Duna Televízió vezetése 2010. elején a Jadedragon Kft-vel szerződött. Ez a cég egy referencia nélküli, a megrendelés aláírása előtt pár hónappal alapított „fantomcég” volt. A Jadedragon a szerződési összeg mintegy 70 százalékát „lenyelte”, a fennmaradó részből rendelte meg egy valódi producercégtől, a Megafilmtől a „Munkaügyek” című sorozatot. A Jadedragonon kívül több „fantomcéget” is érintő botrányt – amelyben mintegy másfél milliárd forint közpénzt költött el felelőtlenül a Duna Televízió előző vezetése – az MTVA kivizsgálta, majd ügyészségi feljelentést tett, egyébként Kálomista Gáborral közösen, aki szintén sértettje az ügynek. A „Munkaügyek” című, elkészült filmsorozatot az MTVA átvette, azt sugárzásra alkalmas, jó minőségű sorozatnak tartja. Az MTV Zrt. a sorozat folytatását is megrendelte. A teljes sorozat adásba szerkesztése vélhetően a jövő évben történik majd meg - áll az MTVA közleményében.

Az MTVA álláspontja szerint Kálomista Zsuzsa munkakörének semmilyen köze nincsen a filmgyártásokhoz és -megrendelésekhez, így továbbra sincs összeférhetetlenség Kálomista Zsuzsa és férje munkája között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.