Kajászói földügyek: a nyertes visszavág

Birtokvédelmet kért, és további jogi lépéseket fontolgat az állami földpályázaton nyertes kápolnásnyéki vállalkozó azok ellen, akik vasárnap körbekerítették és felszántották kajászói földjei egy részét.

Kiss Árpád az MTI megkeresésére elmondta: élő szerződéssel rendelkezik, ezért a helyi jegyzőnél birtokvédelmet kért az érintett földterületre. Az ügyvédjével egyeztetve további jogi lépéseket is kíván tenni. Úgy vélte, a vasárnapi cselekmények az önbíráskodás fogalmát is kimeríthetik. Hozzátette, az eseményről készült különböző tudósításokban "helyi gazdákat nem igazán fedezett fel".

Hangsúlyozta, pályázatát már kétszer felülvizsgálták minisztériumi szinten. Szerinte ettől függetlenül a földfoglalóknak lett volna törvényes módja arra, hogy felülvizsgálatot kérjenek. "Amennyiben hibázott valaki a pályázati eljárás során, akkor azt nemcsak a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) tette, hanem a földhivatal is, amely a törvénytelenség ellenére bejegyzett bérlőként az adott ingatlanokra" – fogalmazott.

A földbérlő kiemelte, sok valótlanságot terjesztenek róla. Közölte: szakképesítéssel és "aranykalászos vizsgával" rendelkezik, tizenkét éve őstermelő. "Építőipari vállalkozó is vagyok, ez azonban nem zárja ki, hogy értsek a mezőgazdasághoz" – mondta.

A földek megműveléséhez gépekkel nem rendelkezik, ezeket folyamatosan kívánja beszerezni. Addig gépbérléssel oldja meg a feladatokat. A pályázat során vállalt feltételeket teljesítette – közölte.

A Fejér megyei Kajászón vasárnap helyi gazdák földfoglaló akciót tartottak, "visszafoglalták" és művelésbe vették egy, az állami földbérleti pályázat keretében korábban odaítélt terület egy részét. Az akciót az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület, valamint a Fejér Szövetség szervezte kajászói gazdákkal együttműködve.

Álláspontjuk szerint az NFA pályázatának nyertese a jogszabályokban meghatározottnál mintegy 70 hektárral nagyobb területet kapott bérbe 20 évre. Megfogalmazásuk szerint a terület feletti rendelkezést a törvényesség helyreállítása érdekében a kajászói gazdák hatáskörébe, úgynevezett közbirtokosságba vonták, majd a területet körbekerítették és beszántották.

A kormány politikai indítékúnak, a jogállamiság normáival ellentétesnek és megtévesztő szándékúnak tartja a kajászói gazdák akcióját, és felkérte az illetékes minisztériumokat, hogy tegyék meg a szükséges és indokolt lépéseket a jogállamiság visszaállítása érdekében.

A gazdák akcióját az Országos Rendőr-főkapitányság vizsgálja, amely a megállapított törvénysértés mértékének megfelelően vagy saját hatáskörben eljárást kezdeményez, vagy feljelentést tesz az illetékes hatóságoknál.

A jogellenes földfoglalások miatt feljelentéseket tett az NFA, amely hangsúlyozta, hogy minden lehetséges jogi eszközzel fellép a földfoglalók ellen. Az NFA leszögezte, hogy a pályázatok során mindenkor a törvények szerint jár el, és emlékeztetett arra, hogy azokon egységes feltételekkel bárki indulhat, az elbírálás pedig a jogszabályok szerint történik.

A kajászói gazdatanács szerint nem volt sem alaptalan, sem jogtalan az Őszi szántás elnevezésű akciójuk – közölték kedden.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.