Júliustól itt a bírák bírósága

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) 39 fős Szolgálati Bíróság felállítását javasolja - tájékoztatta a testület az előző napi döntéséről szerdán az MTI-t. Az OIT álláspontja szerint az ügyek száma nehezen prognosztizálható, ezért nem indokolt a törvény adta létszámkeretet kihasználni.

A tanács közleményében utalt arra: az Országgyűlés tavaly december végén fogadta el azt a jogszabálycsomagot, amelytől a jogalkotó a bírósági eljárások gyorsítását, valamint a bírósági szervezet hatékonyabb és átláthatóbb működését várja. Az új törvények egyik fontos eleme az úgynevezett Szolgálati Bíróság, amely a bírák fegyelmi és ezzel összefüggő kártérítési ügyeiben, továbbá a bíró munkájának értékeléséből eredő jogvitákban jár el - tette hozzá.

A közlemény szerint július 1-jétől a Fővárosi Ítélőtábla mellett elsőfokú, a Legfelsőbb Bíróság (LB) mellett másodfokú szolgálati bíróság működik. Az OIT keddi ülésén döntött arról, hogy az elsőfokú testület 30 taggal, a másodfokú pedig 9 fővel kezdi meg a munkát. (A törvény értelmében az elsőfokú szolgálati bíróság legfeljebb 75 fős, a másodfokú pedig maximum 15 fős lehet).

Az elsőfokú bíróság tagjaira a megyei bíróságok és az ítélőtáblák elnökei tehetnek javaslatot (bíróságonként 3 jelöltre), a másodfokú testület pedig az LB tagjaiból áll majd. A Legfelsőbb Bíróság elnöke 20 jelöltet állít. A Szolgálati Bíróság elnökeit és tagjait az OIT nevezi ki.

Az igazságszolgáltatási tanács foglalkozott az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) előtt folyamatban lévő, a magyar bíróságok eljárásával kapcsolatos ügyek alakulásával is. Mint elhangzott, 2010 végén mintegy 50 ügy volt az EJEB előtt, ezek fele 10 évnél hosszabb eljárás. Az ügyek egy része az eljárási jogszabályokkal való visszaélés miatt került az európai bíróság elé, másik csoportja a bírói tevékenységben tetten érhető mulasztásokkal függött össze.

Az OIT elfogadta a bíróságokon bekövetkezett rendkívüli eseményekkel kapcsolatos beszámolót. E szerint 2010-ben 17 bombariadó volt, 2 esetben fenyegettek meg bírót, 6 alkalommal követtek el az eljárás résztvevői erőszakos cselekményt, 2 esetben történt rongálás, továbbá 18 besorolhatatlan eseményt is számon tartanak. Ez utóbbi események között volt számítógépes adatvesztés, természeti esemény miatt bekövetkezett kár, valamint bírót ért atrocitás, amely nem a bíró ítélkezési tevékenységével függött össze.

A keddi ülésen döntöttek arról is, hogy a jövőben a Bírósági Közlöny csak elektronikus formában jelenik meg, a kiadvány csak a birosag.hu oldalon lesz elérhető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.