Júliustól jönnek az e-perek

Aki polgári pert kezdeményez, és ehhez ügyvédet vesz igénybe, júliustól már csak elektronikus formában nyújthat be indítványokat a bírósághoz – hívja fel a figyelmet az Országos Bírósági Hivatal.

Kötelező lesz a polgári peres eljárásokban az elektronikus kapcsolattartás a gazdálkodó szervezetek, a jogi képviselővel eljáró peres felek, valamint a közigazgatási szervek számára július 1-jétől – tudatja az Országos Bírósági Hivatal (OBH). Ezzel kapcsolatban a www.birosag.hu oldalon adnak további információkat.

A polgári perekben az elektronikus kapcsolattartásra 2013. január 1-jétől nyílt lehetőség, így a felek a papír mellőzésével terjeszthetik elő beadványaikat és tarthatnak kapcsolatot a bíróságokkal. Az elmúlt három évben összesen 444 „elektronikus" polgári per indult, ami az összes ügyhöz képest egyelőre nem túl nagy szám. A bíróságokra emellett 2502 elektronikus beadvány érkezett.

A jogi képviselő nélkül eljáró természetes személyeknek viszont július 1-jétől sem lesz kötelező az elektronikus úton való kapcsolattartás. Ők tehát továbbra is hagyományos módon levelezhetnek, illetve papírra vetett indítványaikat személyesen is beadhatják. Az OBH azonban felhívja a figyelmet arra, hogy az e-perekkel az ügyfelek papírmunkája és a postaköltségei is csökkennek.

Az elektronikus kapcsolattartáshoz szükséges formanyomtatványok az internetről tölthetőek le, és azok kizárólag elektronikus úton terjeszthetőek elő. A peres felek az ügyfélkapun, míg a hivatalok a hivatali kapun keresztül intézhetik elektronikusan ügyeiket.

A bírósággal történő elektronikus kapcsolattartás jogszabályban meghatározott rend szerint működő, zárt adattovábbítási rendszer – hangsúlyozzák –, amely kizárja, hogy az adatokhoz jogosulatlan személyek hozzáférjenek.

A következő öt hónapban a jogi képviselőknek, a gazdálkodó szervezeteknek, a közigazgatási szerveknek is fel kell készülniük és el kell sajátítaniuk a rendszer használatát. Az OBH folyamatosan biztosítja a bírák és az igazságügyi alkalmazottak oktatását a Magyar Igazságügyi Akadémián, s a képzéseken résztvevők helyi workshopokon adják át a megszerzett tudást valamennyi dolgozónak.

A peres felek számára az OBH ügyféltájékoztató anyagokkal nyújt segítséget. Az egyes pertípusokhoz kapcsoló részletes leírások és nyomtatványok mellett a rendszer használatához szükséges gyakorlati tudnivalókról, s arról is tájékoztatást adnak, milyen módon lehet megfizetni az elektronikus eljárási illetéket.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.