Juhász még több nemulasst ígér

A szavazatok kétharmadával Szigetvári Viktort választotta pártelnökké az Együtt szombati küldöttgyűlése. A párt országos korrupcióellenes mozgalmat indít.
Az eredmény nem meglepő, miután Szigetvári javára lépett vissza Juhász Péter belvárosi önkormányzati képviselő, akit éppúgy alelnökké választottak, mint a Szigetvárival szemben induló Pápa Leventét, utóbbi szakpolitikai programok kidolgozásáért felel majd. Az Együtt először választott egyszemélyi vezetőt, eddig társelnöki rendszerben irányították.
Pápa, Szigetvári és Marjai a tisztújítás utáni sajtótájékoztatón. Megnéznék azt is, kik szavaztak
Pápa, Szigetvári és Juhász a tisztújítás utáni sajtótájékoztatón. Megnéznék azt is, kik szavaztak
Marjai János / MTI

Elégedettségre nincs oka a szervezetnek, amely az elmúlt hónapokban előbb alapítóját, Bajnai Gordont vesztette el, majd felbomlott a PM-mel kötött szövetsége, és most 1-2 százalékra mérik közvélemény-kutatók. Ezt Szigetvári is elismerte, hozzátéve: mégiscsak eredmény, hogy nem tűntek el, noha sokan erre számítottak, és hozzáláttak a szervezet építéséhez is.

Lökést most egyfelől attól várnak, hogy Juhász vezetésével elindul egy országos korrupcióellenes mozgalom, amely a belvárosi ingatlanbotrányok feltárásánál látott módszerekkel próbál leplezni gyanús ügyeket, bevonva ebbe más ellenzéki szervezeteket is. Juhász azt mondta: a tavalyi parlamenti választáson megvalósuló összefogást ellenezte, de az együttműködést szükségesnek tartja más pártokkal és a civilekkel, ennek eszköze lehet a korrupciós ügyek feltárása. „Lesz nemulass a Fidesznek" – ígérte.

Szigetvári ugyanakkor hozzátette: nemcsak azt nézik majd, hogy „ki lopta el a keszthelyi kikötőt, vagy hány ingatlant adott el Rogán, hanem azt is, hogy kik szavazták ezt meg".

Az új pártelnök azt mondta, az Együtt lesz az Orbán-kormány legkeményebb kritikusa, de az ellenzéki hazugságokkal is szembeszáll. Példaként hozta, hogy az MSZP és a DK is rezsicsökkentést ígért a közelmúltban, míg szerintük nem a politikának kell meghatároznia a gáz árát. De bírálta a radikális baloldali görög Sziriza győzelmét ünneplő LMP-t és PM-et is. Mint mondta, az Együtt szókimondó, ám realista párt, amely nem populista, nem az elmúlt huszonöt évvel, hanem annak hibáival akar leszámolni, és nem hülyíti az embereket.

Mivel az új vezetőség tagjai arról beszéltek, hogy az Együtt az ellenzék meghatározó pártja akar lenni, újságírók megkérdezték, miben reménykednek. Juhász Péter azt mondta: egy darabig egyszerre éltek a Földön dinoszauruszok és cickányok, és mindenki az előbbieket tartotta esélyesebbnek, de végül „a dinoszauruszok kihaltak, a cickányból pedig kifejlődött az ember". Hasonló evolúcióban bíznak az ellenzéki térfélen.

Bajnai Gordon nem indult a tisztújításon, sőt a szavazásokig meg sem érkezett a helyszínre. Háttérbe vonulása óta a párt választmányát vezette, erre a posztra most a Szolidaritás mozgalomhoz tartozó volt SZDSZ-es politikust, a szabolcsi Uszka polgármesterét, Sértő-Radics Istvánt választották meg.

A Szolidaritáshoz kapcsolódó hír, hogy helyszíni értesüléseink szerint a mozgalom vezetői, Kónya Péter és Székely Sándor várhatóan elhagyják a pártot, noha előbbi parlamenti, utóbbi fővárosi közgyűlési mandátumot szerzett tavaly az Együtt színeiben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.