Jubilál a Páneurópai piknik

Az európai szabadság szobrának, Melocco Miklós Áttörés című alkotásának a felavatásával, Európa-koncerttel, egykori résztvevők visszaemlékezéseivel és történészkonferenciával emlékeznek meg a Páneurópai piknik 20. évfordulójáról jövő hét első felében Sopronban és a piknik egykori helyszínén, Sopronpusztán.

A Páneurópai piknik 20. évfordulós megemlékezéseire több európai ország vezető politikusát várják - közölte Kuslics Balázs, a soproni önkormányzat sajtószóvivője pénteken.

Angela Merkel német kancellár részt vesz az augusztus 19-i emlékünnepségen és Carl Bildt svéd külügyminiszter is jelen lesz a jubileumon.

A nagy nemzetközi sajtóérdeklődés által kísért rendezvényeken a 20 évvel ezelőtti történéseket idézik fel, amikor néhány órára megnyílt a magyar-osztrák határ Sopronpusztánál és keletnémetek százai jutottak át a vasfüggönyön Ausztriába. Ezzel megkezdődött Európa újraegyesítése.

A két évtizeddel ezelőtti eseményeket történészek, kutatók szakmai tanácskozáson tekintik át hétfőn a soproni Liszt Ferenc Konferenciaközpontban. Szó lesz egyebek között a Kádár-rendszer legitimációvesztéséről, a pikniknek a határnyitás történetében betöltött szerepéről.

Rendszerváltó személyiségekkel: Pozsgay Imrével, Szűrös Mátyással, Csoóri Sándorral, Kis Jánossal, Németh Zsolttal kerekasztal-beszélgetést tartanak.

A következő két napon ugyanott Határáttörés Sopronnál - Út Európába címmel emlékkonferencia lesz, amelyen szemtanúk és az egykori események szereplői szólalnak meg. Egyebek között Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellár és Németh Miklós akkori miniszterelnök visszaemlékezéseit hallhatják az érdeklődők - mondta Kuslics Balázs.

Sólyom László köztársasági elnök avatja fel augusztus 19-én Melocco Miklós Áttörés, az európai szabadság szobra című kompozícióját Sopronpusztán, a páneurópai piknik emlékparkban. A sajtószóvivő ismertetése szerint az emlékműbe az alkotó beépítette a berlini fal egy darabját, jelezve, hogy a sopronpusztai békemegmozdulás nagyban hozzájárult a berlini fal ledöntéséhez, a Kelet- és Nyugat-Európa között húzódó fizikai és ideológiai határok felszámolásához.

Az Európa-koncerten augusztus 19-én este a fertőrákosi Barlangszínházban hangzik fel Szokolay Sándor: Nyitány-fantázia című művének ősbemutatója. A kompozíciót a zeneszerző Sopron város felkérésére szerezte a jubileum tiszteletére. Ez után a Győri Filharmonikus Zenekar nemzetközi kórus, valamint hazai és külföldi szólisták közreműködésével Beethoven IX. szimfóniáját szólaltatja  meg.

 

Debreceni szabadság sátor

Debreceni civilek szabadág sátrat állítanak fel a magyar-osztrák határon augusztus 19-én, a Páneurópai piknik 20. évfordulóján - jelentette be Filep Mária, az egykori határmenti rendezvény debreceni főszervezője. A találkozó ötletgazdája emlékezetett rá, hogy a Páneurópai piknik gondolata Debrecenben született: az akkori szervezők felvették a kapcsolatot soproni ellenzékiekkel, megnyerték fővédnöknek Pozsgay Imre államminisztert és Habsburg Ottót, az Európai Parlament képviselőjét.

Történelemfordító év volt 1989 - jegyezte meg Filep Mária, felidézve a "Németh-kormány bátor tettét, a vasfüggöny lebontását" és a Páneurópai pikniket, ami sok NDK-s polgárnak jelentett szabadságot. A piknik megszervezése nem politikai éleslátás volt, hanem a civilek szabadságvágyának, igazságkeresésének a megnyilvánulása.

Petheő Judit akkori és mostani szervező hozzátette: a debreceni szabadság sátorban egykori szem- és koronatanúkkal, mások mellett Szőcs Gézával, Walburga Habsburg hercegnővel, Pozsgay Imrével, Tőkés Lászlóval, egykori kelet-német menekültekkel és a piknik akkori és mostani debreceni és soproni szervezőivel találkozhatnak az érdeklődők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.