Józsefváros is a Centrumra szabta parkolótenderét

Kétmilliós büntetést kapott Józsefváros, mert a Közbeszerzési Döntőbizottság úgy ítélte meg, hogy a parkolási tenderét a Centrumra szabta az önkormányzat.

A Budapest Józsefváros Önkormányzata által kiírt parkolási közbeszerzési eljárást jogsértőnek minősítette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD), az önkormányzatot 2 millió forint, míg a felhívást ellenjegyző ügyvédet 100 ezer forint bírsággal sújtotta, mivel az alkalmassági feltétel egyik pontját lényegében a Centrum Parkoló Kft.-re szabták, és így kizárták a versenyből a többi lehetséges ajánlattevőt. A Közbeszerzések Tanácsa honlapján olvasható határozat szerint a KD ezért az alkalmassági feltétel egyik pontját, valamint az azt követő döntéseket megsemmisítette.

Az önkormányzat idén augusztus 9-én indított egyszerű közbeszerzést a kerületi parkolóhelyek üzemeltetésére. A nyertes 10 évig üzemeltethette volna a több mint 2.700 parkolóhelyet, amelyek száma a közeljövőben ezerrel fog növekedni.

A Közbeszerzések Tanácsa elnöke augusztus 9-én kezdeményezett jogorvoslati eljárást. Jogsértőnek tartotta azt a feltételt, amely szerint csak az a cég tehet ajánlatot, amelynek a megelőző 3 évben legalább 600 millió forint forgalma volt önkormányzati parkolóhelyek üzemeltetéséből.

A miskolci parkoló üzemeltető cég, a Régió Park Miskolc Kft. is a döntőbizottsághoz fordult, mivel szerinte a Centrum Parkoló Kft.-re szabták a tendert. Például a hét minden napján 24 órában működő, meglévő ügyfélszolgálat az egyik követelmény, és ilyet csak ez a cég üzemeltet. Hasonlóan csak ez a cég látja el elektronikus aláírással a tilosban parkoló kocsikról gyűjtött információkat.

Az ajánlattételi határidőre, augusztus 24-re csak a C-Parkolás Konzorcium nyújtott be ajánlatot. Ennek vezetője a Centrum Parkoló Kft., a tagjai pedig a C-Service Hungary Kft., a C-Ware Kft., és az E-Kontroll Kft. Az ajánlatkérő azonban az eljárást a döntőbizottság döntéséig felfüggesztette. A KDa Közbeszerzési Tanács elnökének kifogását elutasította. A miskolci parkoló cég által felhozott jogsértések közül pedig a folyamatos ügyfélszolgálat meglétét fogadta el. Ilyet ugyan is csak a Centrum Parkoló Kft. üzemeltet Magyarországon, így más nem is indulhatott a tenderen.

Októberben a VI. kerület kapott hárommillió forintos büntetést hasonló okból; a KD megsemmisítve a pályázati kiírás műszaki-szakmai alkalmasságra és a pályázó előző három évi pénzügyi forgalmára vonatkozó kerületi feltételeket, ezek ugyanis feltűnően jól illettek a Centrum Parkoló Kft-re. Terézváros ennek nyomán visszavonta a korábban kiírt tendert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.