Józsefváros: Még ellenáll a kínai piac

Egyelőre nem tudta meghátrálásra késztetni a a józsefvárosi kínai piac üzemeltetőjét a terület tulajdonosa, a MÁV, amely szerint a cég jogcím nélkül használja az ingatlant. A vasúttársaság kikapcsoltatta az áramot, ám az üzemeltető aggregátorokat üzemelt be, így pénteken szokás szerint megnyitott a piac. A MÁV eközben végrehajtást kért.

Látszólag zavartalanul „működött” a józsefvárosi piac pénteken: a kapukat kora reggel kinyitották, az árusok kipakolták portékáikat, a kuncsaftok zavartalanul vásárolhattak, a boltokban pedig égtek a lámpák. Mindez a csütörtökön történtek után némiképp meglepő lehet.

A terület tulajdonosa, a MÁV felmondta a piacot üzemeltető Komondor Kft.-vel kötött bérleti szerződést, és a felmondási időt követően csütörtökön – erős rendőri kíséret mellett – megpróbálta birtokba venni a területet. Nem jártak sikerrel az állami cég képviselői: a bérlő szerint a bérleti szerződés felmondása „nyilvánvalóan jogszabályba ütközik, ezért az érvénytelen.” Emiatt a cég bírósághoz fordult, és a jogerős ítéletig nem hajlandó átadni a területet. A MÁV válaszként kikapcsoltatta az áramot a piacon.

Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere a tegnapi események után azt mondta: a Négy Tigris piacon senki nem volt biztonságban, a kispénzűeket becsapták, és a statisztikák szerint számos bűncselekmény történt a területen, ezért kezdeményezte a VIII. kerületi önkormányzat a piac bezárását.

– Felháborítónak és jogszerűtlennek tartjuk, hogy a MÁV kikapcsolta az áramot. Ráadásul nem is érnek el ezzel semmit, miután üzembe állítottunk több generátort, így mindenütt van áram – fogalmazott lapunknak péntek reggel a piacon a Komondor Kft. üzemeltetési igazgatója, Bálint György. Mint azt kérdésünkre elmondta, a piac mintegy hatszáz árusát tájékoztatták a vasúttársasággal kialakult jogvitáról, és biztosították számukra a munkájukhoz nélkülözhetetlen áramot. Így – tette hozzá – mindenki kereskedő maradt, és tovább dolgozik.

Bár pénteken látszólag minden változatlan a piacon, azért a történtek nem múltak el nyom nélkül. A csütörtökön még készségesen nyilatkozó kereskedők pénteken szűkszavúak voltak, s akadt, aki meglehetősen agresszíven utasította el kérdéseinket. Ráadásul az áramellátás sem volt tökéletes: ottjártunkkor sorra arra kérték a kereskedőket, hogy ha lehet, akkor mellőzzék a nagyobb teljesítményű fogyasztók, lámpák, fűtőtestek használatát.

Bálint György szerint teljesen érthető az, hogy a kereskedők esetleg ingerültebbek, s kerülik a nyilvánosságot, hiszen aggódnak jövőjük, megélhetésük miatt. Az üzemeltetési igazgató emlékeztetett arra: a piactól összesen mintegy kétezer ember megélhetése múlik.

– Az államnak nem csak az itt dolgozókra és az itt vásárló kispénzű emberekre kellene gondolnia. Azt is érdemes lenne a helyén kezelni, hogy a Komondor Kft. évente mintegy 500 millió forintért bérli a területet – fogalmazott Bálint György, s hozzátette: – Erről az összegről könnyedén lemond a MÁV, amely tudomásom szerint nem dúskál a pénzben. Ráadásul úgy mond le erről az összegről, hogy még nem tudni, hogy ki, mikor, miből, milyen tervek alapján hasznosítaná a területet.

Arra a felvetésünkre, hogy Kocsis Máté józsefvárosi polgármester szerint közbiztonsági és adóhatósági szempontból is káros a piac működése, úgy reagált: bármely hatósági adatszolgáltatást soron kívül teljesítettek, minden segítséget megadtak az állami szerveknek, hogy fellépjenek a jogellenesen működő vállalkozásokkal szemben.

Miközben a piac üzemeltetője bírósághoz fordult, s megpróbál aggregátorokkal kitartani, a MÁV péntek délelőtt újabb jogi lépéseket tett. Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője érdeklődésünkre közölte: az ügyben végrehajtást kértek, hogy mielőbb hozzájussanak területükhöz.

A kínai piac nem hagyja magát harc nélkül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.