Jövőre ismét nőhet Budapesten a víz- és a csatornadíj

Jövőre is emelkedhetnek a rezsiköltségek Budapesten. A vízért átlagosan 3,6 százalékkal, a csatornahasználatért átlagosan 3,84 százalékkal kell majd többet fizetnie a fővárosiaknak, ha a közgyűlés a jövő héten megszavazza az erről szóló előterjesztést.

Bár Orbán Viktor miniszterelnök minden nyugdíjast megnyugtatott levelében, miszerint a gáz, villany, távfűtés, víz és csatornadíjak nem nőhetnek nagyobb mértékben, mint az ellátások, némi aggódnivaló mégis akad. Azt már tudni, hogy 2012-ben 4,7 százalékkal emelkednek a járandóságok. A közműdíjak emeléséről viszont csak ezután döntenek a szolgáltatók, illetve az önkormányzatok. A Fővárosi Közgyűlés elsőként az ivóvíz és a csatornahasználati díj emelésére vonatkozó javaslatot tárgyalja a jövő héten.

Jövőre is emelkedhetnek a rezsiköltségek Budapesten
Bernadett Szabó 2010.03.04. Digitális Erkélyek, erkély lakások épület külső

A Fővárosi Vízművek Zrt. 2012-ben átlagosan 3,6 százalékkal emelné meg ivóvíz-fogyasztási díját. A lakosság így bruttó 240,10 forintot fizetne jövőre egy köbméter vízért. Az alapdíj pedig 4 forinttal emelkedne. A vízművek számításai szerint az emelés alig 13 forintos többletkiadást ereményezne lakásonként havonta 7,8 köbméter fogyasztás mellett. A szolgáltató egyébként csökkenő fogyasztással számol. Viszont az ÁFA 2 százalékos tervezett emelését nem veszi figyelembe.

A Fővárosi Vízművek egyébként előterjesztésében hivatkozik az 1990-es törvényre, amely kimondja, hogy a szolgáltatási díjakat úgy kell megállapítani, hogy fedezze a vállalkozó ráfordításait és a működéshez szükséges nyereséget is. S arra is felhívja a figyelmet hogy az önkormányzat egy forint bevételre tesz szert minden köbméterből.

Emelné árait a Fővárosi Csatornázási Művek is. A tisztes nyereség törvényben rögzített elvárásán kívül arra hivatkoznak, hogy az új beruházások üzemeltetésével összefüggő többletköltségek együttesen 89 millió forintot tesznek ki.

Mindezek figyelembe vétele mellett átlagosan 3,84 százalékos díjemelésre tesznek javaslatot. A lakosságnak azonban a csatornázási művek számításai szerint csaknem 5 százalékkal kell majd többet fizetniük havonta. Így az egy főre jutó csatornahsználati díj havonta és fejenként 1942 forintra emelkedik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.