Jövőre meglesz Szulejmán

Minden remény megvan arra, hogy Szigetvár ostromának 450. évfordulójára eredményesen záruljon az I. Szulejmán szigetvári türbéje utáni, Törökország által is finanszírozott kutatás.

A programot kísérő tudományos munka – írja a BAMA – a tél végéhez közeledve újra felgyorsulhat. Mint ismeretes, tavaly a csoport az új módszerekkel folytatott kutatás keretében fellelt írásos emlékek, geofizikai mérések, első fokon elvégzett régészeti munkák által mutatott összkép alapján a türbéhez kapcsolódó komplett oszmán várost, Turbékot találta meg.

Az 1570-es években épült és az 1680-as évek végén elpusztult város felfedezése azért különleges, mert az oszmánok általában nem hoztak létre településeket, hanem a már meglévőkbe költöztek. A geofizikai vizsgálatokat követően idén a helyszíni ásatásokkal folytatódhat a munka.

 A Szigetvárnál elhunyt szultán síremlékének megtalálására irányuló kutatások támogatásáról, és a helyi török kori műemlékek felújításáról 2012 őszén állapodott meg a város a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökséggel. Törökország a türbe keresését 50 ezer euróval, a török ház helyreállítását 70 ezer euróval, a Szulejmán szultán dzsámi rekonstrukcióját pedig kétmillió euróval segíti.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.