Jövő nyártól tilos lesz borravalót elfogadni

Ha a munkáltató másképp nem rendelkezik, jogszabály tiltja majd jövő júliustól a borravaló és a hálapénz elfogadását, amiért a dolgozó lesz felelősségre vonható - áll a kedden megszavazott új Munka törvénykönyvében. Mi következik a vadonatúj passzusból?

Kedden név szerinti szavazással 255 igen és 98 nem szavazattal az Országgyűlés megszavazta az új  Munka törvénykönyvét (Mt.). A több száz módosító nyomán alaposan átgyúrt kódex számos pontja kiverte már a pártoknál és az érdekvédőknél a biztosítékot, a hvg.hu utánanézett egy eldugott kétsoros passzusnak is.

A törvénykönyvben a munkavállaló kötelességeit pontokba szedő 52. paragrafus lényegében egy felsorolás, melynek 2. bekezdése így szól: "A munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül harmadik személytől díjazást a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el, vagy nem köthet ki." A vonatkozó indoklás szerint ez a rendelkezés a borravaló és a hálapénz elfogadásának tilalmáról szól, ami alól a munkáltató felmentést adhat.

Egy nagy tekintélyű, névtelenséget kérő munkajogász szerint ez a rendelkezés is beleillik azoknak a pontoknak a sorába, melyek a munkavállalók jogait szűkítik. "Betartani ugyan aligha lehet majd, de mivel lehetőséget teremt arra, hogy a munkáltató bármikor erre hivatkozva lecsapjon a dolgozójára, minden bizonnyal lesz hatása" - véli a munkajogász. 

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára úgy látja, az áruházi kereskedelemre évek óta nem jellemző már, hogy a vásárlók borravalót hagyjanak a pénztárnál. Sőt, szerinte az a vásárló, "aki a boltban, akár benzinkútnál, ma borravalót ad, az megőrült"! A főtitkár ebből eredően kizártnak tartja, hogy a munkáltatók ezt a passzust bármikor is elővennék vagy erre hivatkoznának.

Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint borravaló fizetése a vevő és az eladó közt, adózott jövedelemből, szabad akaratból történik. Háber szerint a borravaló szabályozásának nincs lényegi köze a vendéglátásban meglévő szürkegazdaság kifehérítéséhez, mert ebben a borravaló - összegét tekintve - egyébként sem nagy tétel. Így szerinte elég furcsa, hogy erre ilyen nagy figyelmet fordítottak a jogalkotók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.