Jövő héten válsághelyzetet hirdethetnek Magyarországon

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésére tett javaslatot a Belügyminisztérium a kormánynak, a kabinet jövő keddi ülésén dönt erről – mondta Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszámolt, hogy a nemzetbiztonsági kabinet kap olyan jelzéseket, hogy erősödik a térségben a szervezett bűnözői körök tevékenysége, és a terrorveszély lehetősége is nő Magyarországon. Egy kérdésre azt is mondta, hogy szeptember 15-ig el kell készülnie a határzárnak Röszkénél a vasúti sínen is.

A kormány a befogadóállomási kapacitás bővítését tervezi a következő két hétben a bevándorlók folyamatos és biztonságos ellátása érdekében – jelentette be ennek kapcsán a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár arról is beszámolt: nem zárkóznak el az ésszerű vitától a kvótarendszerről, de először alapkérdésekben kell egyetérteni, például Európa határainak megvédésében. Diktátumot a kormány nem tud elfogadni – hangoztatta. A tárcavezető azt is kiemelte: a kormány teljes egészében elutasítja azt a felvetést, hogy az Európai Bizottság kontrollja alatt álló menekülttábor jöjjön létre Magyarországon.

A kormány ezen túl együttműködési lehetőséget kínál a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek és a Magyar Vöröskeresztnek, hogy a határon várakozó bevándorlók megfelelő minőségű ellátást kapjanak. Lázár visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint a kormány nem bánik emberségesen a bevándorlókkal. A bevándorlók ellátása nemcsak jogi, hanem erkölcsi kötelesség is – hangsúlyozta, de kiemelte, hogy nem a segítséget viszik az emberekhez, hanem őket szállítják a segítségnyújtási pontokhoz.

Lázár a sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy az Európai Bizottság arról tájékoztatta a magyar kormányt a paksi erőmű kapacitásfenntartásáról szóló szerződés műszaki tartalmat illető jóváhagyásáról. Az Európai Bizottság szerint Paks II. teljesíti az Euratom-szerződés célkitűzéseit – magyarázta az uniós döntést a tárcavezető. Szerinte a kormány ismét közelebb került ahhoz, hogy biztosítottak legyenek Magyarországon az olcsó áram előállításának feltételei. Lázár kitért arra is, hogy 2016 végére összesen 3,4 millió háztartásban szolgáltathat energiát a nemzeti közműcég.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.