Bejött a vasfüggöny a Fidesznek

Egy évvel ezelőtt volt utoljára ilyen magas a kormánypártok népszerűsége, ami augusztus közepe óta öt százalékponttal, 34 százalékra erősödött – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Idők megrendelésére készült közvélemény-kutatásából.

A közlemény szerint az illegális migráció elutasítása és a kormányzati bevándorláspolitika támogatása június óta egyre inkább pártkötődéseken átívelő üggyé vált, vélhetőleg ez az egyik fő oka annak, hogy szeptemberben erősödött a Fidesz–KDNP tábora. A kormánypártok támogatottsága a teljes népesség körében az augusztus közepi 29 százalékról szeptember végére 34 százalékra erősödött. A szeptember 19. és 24. között, ezer ember részvételével készült reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a Fidesz–KDNP tábora tavaly szeptemberben, a tervezett internetadó bejelentése előtt volt a legutóbb ilyen erős.

A felmérés szerint a Jobbikkal 17 százalék szimpatizál, ami statisztikailag megegyezik az augusztusi 15 százalékkal. Az MSZP, a DK és az LMP támogatottsága egyaránt a statisztikai hibahatáron belül, egy-egy százalékponttal csökkent.

A szocialistákkal így a teljes népesség 8, a DK-val 5, míg az LMP-vel 4 százaléka szimpatizál. Az Együtt támogatottsága ezúttal is  egyszázalékos, míg az egyéb pártot támogatók aránya összesen 3 százalék. A rejtőzködők és nem szavazók összességében az augusztusi 34 százalék után most a teljes népesség 28 százalékát teszik ki, a Fidesz–KDNP így vélhetőleg innen erősödött – áll az összegzésben.

A potenciális szavazók alapján a pártok támogatottsága a következő: a Fidesz–KDNP 44, a Jobbik 26, az MSZP 9, a DK 8, az LMP 6, az Együtt 2, a Liberálisok 1, az egyéb pártok tábora pedig 4 százalékos.

A kutatásból az is kiderül, hogy a teljes népesség körében egy hét alatt 18 százalékponttal, 55 százalékról 73 százalékra nőtt a magyar–szerb zöldhatáron létesített biztonsági határzár támogatottsága. Hozzátették: a határvédelemmel való elégedettséget mutatja az is, hogy a kerítés román és horvát határszakaszok irányába való bővítését csaknem azonos mértékben, 71 százalékban támogatják. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.