Fidesz-jóslatok, parlamenti ülés előtt

Újabb hét telt el érdemi kormányzati cselekvés nélkül, a kormány kudarcot vallott, képtelen a válságkezelésre - közölte Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus sajtóhírekre hivatkozva azt mondta: növekedési program helyett újabb megszorító csomagot készít a kormány.

Miközben Európa adót csökkent, Gyurcsány Ferenc, a legszegényebbek adóját, az áfát kívánja emelni - tette hozzá, majd felhívta a figyelmet arra: a kormányfő évekkel korábban az áfára mondta azt, hogy az a szegények adója, és nem emelhető.

Véleménye szerint a miniszterelnök ismét azokat bünteti, akik nem tehetnek arról, hogy az ország ilyen helyzetbe került.

Hangsúlyozta, sajtóhírekből egyértelműen látszik, hogy a kormány "hadat üzent" a nyugdíjasoknak a 13. havi nyugdíj elvételével. Bejelentette a kormány a nyugdíjcsökkentést is azzal, hogy a nyugdíjat a gazdasági növekedés mértékéhez kívánják igazítani - tette hozzá.

Hadat üzent a kormány a családoknak is a családi pótlék részbeni elvételével, valamint a családtámogatási rendszer átalakításával - jelentette ki a fideszes politikus.

Cser-Palkovics András közölte: pártja szerint a mostani helyzetben áfát kellene csökkenteni, meg kellene védeni a nyugdíjak reálértékét, védeni kellene a családtámogatás rendszerét, emellett növekedési programokra lenne szükség.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a hétfői parlamenti ülésnapon a miniszterelnök felszólalása közben kivonul-e a Fidesz az ülésteremből, a képviselő azt válaszolta, pártja a hétfő délelőtti frakcióülésen dönt erről.

Ahogy az már lenni szokott, a kormányszóvivői iroda nyilakozatban reagált a hétvégi Fidesz-vádakra.

"Újabb hét telt el anélkül, olvasható az MTI-nek eljuttatott közleményben, hogy a Fidesz érdemi javaslatot fogalmazott volna meg a globális gazdasági válság magyarországi hatásainak enyhítése érdekében. Az ellenzéki párt ehelyett sajtóhíreket olvas a tájékoztatóján és megalapozatlan, demagóg ötletekkel próbálja elfedni, hogy nincs programja a munkahelyek és a vállalkozások védelmére.

A kormány a belpolitikai háborúskodás helyett folytatja az érdemi munkát: ezen a héten többek közt elfogadta az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került lakáshiteleseket segítő intézkedéseket és bejelentette, hogy a következő másfél évben 1800 milliárd forint fordítható építőipari beruházásokra, amelynek részeként 267 iskola, 24 rendelőintézet, több mint 400 kilométer vasúti, és mintegy 350 kilométer közúti beruházás valósulhat meg, valamint 78 különböző városi terület - köztük lakótelepek - újulhatnak meg.

A kormány mai ülésén megtárgyalja az adó- és járulék-, a foglalkoztatási és a szociális rendszer átfogó átalakítására vonatkozó javaslatait, amelyeket február 16-án ismertet a Parlamentben. Ez alkalmat ad arra is, hogy Orbán Viktor és pártja éljen azzal az évek óta elszalasztott lehetőséggel, hogy őszintén, a parlamentben mondja el, hogyan tud és akar segíteni az országnak."

A Fidesz eddig még nem reagált a kormányszóvivői nyilatkozatra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.