Jönnek a fehérorosz méhészek

A méhészet segíti kihúzni a bajból a hátrányos helyzetű csoportokat? A fehérorosz tudományos akadémia munkatársa is tagja annak a delegációnak, amely tegnap érkezett Magyarországra az Ökumenikus Segélyszervezet meghívására.

A méhészekből álló delegáció az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szakembereinek közreműködésével Nógrád megyében látogat meg méhészeteket, ahol a tapasztalatcsere mellett eszközöket és méhanyákat is beszereznek - tájékoztatta szerkesztőségünket az Ökumenikus Segélyszervezet.

Dimitrij Rahmatulin, a belarusz tudományos akadémia méhészeti laboratóriumának vezetője elmondta: messze földön híres a magyar méhészet. Éppen ezért, valamint a magas szakmai nívón tenyésztett méhanyák vásárlásának lehetősége miatt döntöttek úgy, hogy a közeljövőben hazájukban létrehozandó méhész gazdaságokhoz magyar eszközöket és állományt szereznek be.

Az Ökumenikus Segélyszervezet néhány hónapja kezdte meg az együttműködést fehéroroszországi civil szervezetekkel, amelynek keretében először szakmai látogatások, tapasztalatcserék, képzések valósulnak meg, majd a gyakorlati együttműködések formájában fejlesztik a szociális gazdaságokat mindkét országban.

A felek azt remélik, hogy a méhészet adta lehetőségek kiaknázásával egyrészt újdonságot, másrészt pedig a hátrányos helyzetű csoportok számára indított szociális gazdaságokban jelentős hasznot hozó – így a megélhetést és a felzárkózást segítő – tevékenységeket tudnak elindítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.