Jönnek a munkahelyi bölcsődék

Elkészült az Emmi a törvénytervezettel, amellyel valóra váltanák a kormány bölcsődei férőhelybővítésről, 2018-ig 17 ezer új helyről szóló ígéretét. Költségvetési támogatással kezdhetnének munkahelyi bölcsődék működni, a családi napközikre viszont, úgy látják, már nem lesz szükség.

Alaposan átalakítaná a kisgyerekek napközbeni ellátásnak a rendszerét az a törvénytervezet, amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kormány honlapján.

A három legfontosabb tervezett változás a családi napközik megszüntetése, az újfajta bölcsődék bevezetése és az eddiginél sokkal több önkormányzat kényszerítése bölcsődei ellátás biztosítására. A családi napközi jogintézményét 2017. január elsejétől vezetnék ki.

A terv szerint az ismert, hagyományos bölcsődék mellett három új típusú ellátási forma jelenne meg a 3 év alatti gyerekeknek: a mini bölcsőde, a családi bölcsőde és a munkahelyi bölcsőde.

A szülőktől kért térítési díj a munkahelyi bölcsikben és családi bölcsődékben nem lehetne több, mint a gyerek családjában az egy főre eső havi jövedelem fele. Hagyományos bölcsődében és mini bölcsődében a jövedelem 25 százaléka lesz a limit, az ingyenes étkezésre jogosult gyerekeknél pedig csak 20 százalék - írja az Index.

 

 

A tervezet véleményezésére nem hagytak sok időt, az észrevételeket, javaslatokat október 21-ig várják.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.