Jönnek a hipermodern traffipaxok

Az e-útdíj rendszert is megvalósító két magyar cég fejlesztheti és szállíthatja le a rendőrség új mobil traffipaxait, nettó 720 millió forintért. A 160 eszközzel néhány hónap múlva már ellenőrizhetik az autósokat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) mobil traffipaxok gyártására és szállítására kiírt közbeszerzését ugyanaz a magyar cégekből álló konzorcium nyerte meg, amely kifejlesztette a használattal arányos elektronikus útdíjrendszert (Hu-Go), írja a napi.hu.

Az ARH Informatikai Zrt. és i-Cell Mobilsoft Zrt. összesen 160 darab változtatható helyű, "komplex közlekedési ellenőrzési pontot" (KKEP) tervez, gyárt és helyez üzembe a kapcsolódó oktatással együtt a rendőrség számára nettó 720 millió forintért - derül ki az ORFK hirdetményéből. Az eszközökkel pár hónap múlva már mérhetnek országszerte az utakon.

A beszerzés része a rendőrség összesen 12,5 milliárd forint értékű, közlekedésbiztonságot javító - a Közlekedés operatív program kiemelt projektjeként uniós támogatással megvalósuló - fejlesztésének, amelynek keretében több mint félezer darab, többfunkciós sebességmérőt vásárolnak, valamint a rendszer működtetéséhez szükséges informatikai hátteret alakítják ki. Sebességmérőből 160 darab mobil és 365 darab fix telepítésű eszközt szereznek be, összesen mintegy hatmilliárd forintért. A projekt 2015. március 31-én zárul.

Az ORFK korábban azt közölte, hogy az újfajta traffipaxok nem csak sebességet mérnek: nagy felbontású kameráik más szabálysértést is képesek dokumentálni, mint például a szabálytalan sávváltást, a leállósáv vagy buszsáv jogszerűtlen használatát, a tiloson való áthajtást, a kanyarodás, irányváltoztatás szabályainak megszegését, a biztonsági öv használatának elmulasztását. A KKEP-k képesek adatokat lekérni a hatósági nyilvántartásokból az automatikus rendszámfelismeréssel - így útdíj, útvonalengedély, behajtási engedély, bírságnyilvántartás rendszerét is ellenőrizni tudják.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.