Jön az elektronikus fizetési meghagyás

A jövő év közepétől a lejárt pénztartozásokat elektronikusan, a közjegyzők által kibocsátott fizetési meghagyással lehet beszedni, sőt az egymillió forintnál kisebb pénztartozáshoz csak így juthat hozzá a jogosult.

A pralement hétfőn fogadta el azt a törvényt, amely megváltoztatja a fizertési meghagyás kibocsátásnak rendszerét. Eszerint jövő év közepétől a lejárt pénztartozásokat elektronikusan, a közjegyzők által kibocsátott fizetési meghagyással lehet beszedni, sőt az egymillió forintnál kisebb pénztartozáshoz csak így juthat hozzá a jogosult, többek közt a vállalkozás is.

Az utóbbi időben évi 400 ezer fizetési meghagyás indult bíróságok előtt. Idéntől az egymillió forint alatti pénzkövetelést csak így lehet érvényesíteni, a felett válaszható a per is. Az új törvény célja az, hogy a fizetési meghagyásokat gyorsabban, 3-15 nap alatt intézzék  el, jórészt a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) által kiépítendő elektronikus rendszer segítségével. A fizetési meghagyások kibocsátása tehát a bíróságoktól átkerül a közjegyzőkhöz.

Az MTI bírósági forrásból úgy értesült, hogy nem volt teljes egyetértés a változásban, miután az ügy amúgy is a bíróság előtt folytatódik, ha az adós ellentmond a fizetési meghagyásnak.

A törvény kimondja, hogy lejárt pénzkövetelés fizetési meghagyással is érvényesíthető, sőt egymillió forint alatt kötelező  ezt választani. Fizetési meghagyást elektronikusan, írásban és szóban is lehet kérni a közjegyzőknél, de a jövő év közepétől az elektronikus forma lesz a jellemző. Ezért a jövő március végéig tesztüzemi szintre kell hoznia a kamarának az elektronikus rendszerét.

A közjegyző a beérkezett dokumentumot haladéktalanul, de legfeljebb három munkanapon belül rögzíti a kamara rendszerében. A MOKK  vagy kinyomtatja a dokumentumot és úgy kézbesíti az adósnak, vagy elektronikusan teszi meg azt. Cégeknek 2011. július 1-től csak  elektronikusan lehet kézbesíteni, de jövő év közepétől bárki kérheti, hogy elektronikusan kapja meg a hivatalos iratokat.

Az elektronikusan beérkező fizetési meghagyást három munkanapon belül kell kibocsátani (papír alapon a határidő 15 nap). A kötelezett a kézbesítés után 15 napon belül élhet ellentmondással a közjegyzőnél, ilyenkor az ügy bírósági perré alakul.

A kamara eljárási díjat szed a fizetési meghagyások után, ezek legfeljebb felét szétosztja a közjegyzők között (erről miniszteri rendelet intézkedik majd), míg a másik felét a maga működtetésére fordítja. A díj alapja a pénzkövetelés összege, annak három százalékát, de minimum ötezer és maximum 300 ezer forintot kell befizetni.

Ha a jogerős fizetési meghagyásra nem fizet az adós, akkor következik a végrehajtás. Ezt viszont csak elektronikusan lehet kérni, erre 10 éve van a jogosultnak. A végrehajtási lapot a MOKK elektronikus közokiratként állítja ki, és szintén elektronikusan küldi meg a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamarának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.