Jön az áprilisi hófúvás

Az árvízi helyzet egyelőre nem okoz súlyosabb gondokat, de megint jön a hófúvás – figyelmeztet a katasztrófavédelem. Ha pedig sok csapadék esik, a vízfolyások mentén és a belvízzel sújtott területeken is nagyobb baj lehet.

Az ország több megyéjében újabb jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani – figyelmezte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedd délutáni közleményében. Kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a délnyugati megyékben 20-30 milliméter esőre van kilátás, szerdán az Észak-Dunántúl és az Északi-középhegység térségében helyenként átlagosan 20 milliméter körüli csapadék várható. 

A Dunántúl nyugati felén havazás is lehet, elsősorban Vas és Zala megyében, Győr-Moson-Sopron megye nyugati részén és Veszprém megye magasabban fekvő területein 10 centiméternél is több friss hó hullhat, ami síkvidéken csak átmenetileg maradhat meg. 

A Dunántúl többi részén havas esőre, esőre lehet készülni. Az éjszaka folyamán viharossá – ez 60-70 kilométer/órás szélsebességet jelent – fokozódhat az északi szél, ami a Nyugat-Dunántúlon hófúvást is okozhat. Szerda reggel az északnyugati országrészben talaj menti fagyra is számítani lehet.

Mielőtt útnak indulnak, az érintett megyékben, mindenképpen tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról – kéri a katasztrófavédelem. Javasolják, hogy mindenki kövesse figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. Csak a téli időjárásnak megfelelően felkészített járművel induljanak el, valamint lassabb haladásra és fennakadásokra is számítsanak. 

Vas megye területén jelenleg több helyen havazik, de eső, havaseső formájában is érkezik csapadék. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ma reggel 9 órakor elsőfokúra mérsékelte az árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán. Apad a folyó Körmendnél és Rumnál is, viszont nő a vízállás Sárvár térségében. A megelőző munkálatok érdekében itt reggel 8 órakor elsőfokú készültséget rendeltek el. 

Sárvárnál a folyó várhatóan az esti órákban tetőzik. A prognózis szerint estétől enyhén ugyan, de az alsó szakaszokon is apadni fognak a vízfolyások. Kivételt a Rába Sárvár feletti szakasza képez, itt ma még áradásra számítanak a szakemberek. Amennyiben nem hó, hanem eső esik a megyében, úgy újabb jelentős vízszintemelkedések várhatóak a vízfolyásokon.

Kedd délelőtt 11 óráig összesen öt esetben kellett a tűzoltóknak az időjárásból adódó helyzetben beavatkozniuk, azóta nyolc újabb helyszínre riasztották az egységeket. Minden esetben lakóházak pincéjében felgyülemlett vizet kellett eltávolítani. A megyében jelenleg nyolc útszakasz teljesen le van zárva a forgalom, félpályás korlátozásra tíz szakaszon kell számítani. 

Győr-Moson-Sopron megyében a Rábán levonuló árhullám és a kedvezőtlen hidrológiai helyzet miatt az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedden 9 órakor a folyó több szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el. 

Békés megyében harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Kettős-Körösön és a Fekete-Körösön. Az ár- és belvíz miatt jelenleg a gyulai hivatásos tűzoltó egységnek kell beavatkoznia. A város művelődési házának pincéjében szivattyúzzák a vizet, mert az a fűtőberendezést veszélyezteti. A megye hat önkormányzata tart fenn belvízvédelmi készültséget, két településen – Kötegyán, Körösladány – másodfokú, négy településen – Békéscsaba, Sarkadkeresztúr, Köröstarcsa, Szeghalom – pedig elsőfokú készültség van érvényben.

A Berettyó folyó Hajdú-Bihar megyei szakaszán, Darvas és Kismarja között elsőfokú, a Szeghalom-Darvas szakaszon másodfokú, míg a Hortobágy-Berettyó Bucsa-nádudvari szakaszán harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Nádudvaron a belvíz is gondokat okoz, emiatt itt elsőfokú készültség van. Debrecen több utcájában ma délelőtt is zajlanak a szivattyúzási munkálatok, a felgyülemlett csapadékvizet távolítják el a tűzoltók.

Nógrád megyében tovább csökkent az Ipoly vízszintje. Ipolytarnócon továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, de a folyó szintje jelentős mértékű csökkenést mutat. A folyó két további mérési pontján, Nógrádszakálnál és Balassagyarmaton másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Litkén a helyi önkormányzat az elöntött területekről a vizet munkagéppel vezeti vissza a folyó medrébe. A Zagyva a Maconkai-tározónál 459 centiméter, a Mátraverebélyi tározónál a reggeli szinttel megegyező, 415 centiméter. Jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültség van.

Pest megyében a mai napon a belvíz adott munkát a katasztrófavédelemnek, délelőtt tizenegy óráig kétszer kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk. Budaörsön egy hatvan négyzetméteres pincében állt a víz körülbelül hetven centiméter magasan, amit a törökbálinti tűzoltók szivattyú segítségével eltávolítottak. Kiskunlacházán az egyik út menti árokban lévő víz lépett ki a medréből és elöntötte az utat, ami forgalmi akadályt okozott. A víz eltávolítását a ráckevei tűzoltók kezdték meg, de az átszivattyúzáshoz szükséges ideiglenes árkot az önkormányzat által helyszínre rendelt munkagép segítségével ásták ki.

Továbbra is tart a belvízhelyzet a Bács-Kiskun megyei Kunszentmiklóson, ahol vasárnap óta másodfokú belvízvédekezési készültség van érvényben. Most hat szivattyú és az önkormányzat tíz dolgozója vesz részt a helyzet kezelésében, tűzoltói beavatkozásra és lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Szintén a belvíz miatt van másodfokú készültség Tiszaugon. Magas a vízszint a Holt Tiszán, emiatt ott átemelő-szivattyú üzemel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.