Kormányötlet: aki egészségtelenül étkezik adózzon többet!

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára gyakorlatilag megerősítette azokat az előzetes értesüléseket, miszerint a kormány a "hamburgeradó" bevezetését tervezi - közölte a Portfolio.hu gazadsági portál.

Cséfalvay Zoltán a HírTv-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy vállalniuk kell a rizikót azoknak, akik egészségkárosító termékeket fogyasztanak, arról viszont még nem beszélt, hogy mikortól rójja a lakosságra a kormány ezt az újabb többlet terhet. Az államtitkár a jövedéki adó esetleges emeléséről sem nyilatkozott. Orbán Viktor hétfői napirend előtti felszólalásában azt mondta, aki egészségtelenül él, annak jobban hozzá kell járulnia az egészségügyi rendszer fenntartásához.

Az úgynevezett „hamburgeradó" bevezetésének ötletét először a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, Csiba Gábor vetette fel még tavaly nyáron. Az egyesület szerint az alkohol és a dohánytermékekre, illetve az olyan élelmiszerekre, amelyek az ajánlottnál több sót, cukrot vagy zsírt tartalmaznak, különadót lehetne kivetni.

- Ha bizonyos terméknek kimutathatóan egészségkárosító hatása van, amelyek kórházi kezelést vonhatnak maguk után és ezt a társadalom fizeti, az a terhek nem egyenlő megosztása. Nyilvánvaló, hogy aki ezeket a termékeket fogyasztja, annak a rizikót is vállalnia kell - mondta a hírTV-nek Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége nem támogatja az ötletet, az újabb adó szerintük áremelést okozna, amely az amúgy is veszteséges élelmiszeriparban további elbocsátásokat eredményezne. Ráadásul azt sem olyan könnyű megállapítani, mi az egészségtelen, mondta az MR1-Kossuth Rádiónak Folláth Györgyné ügyvezető.

A Jobbik sajtóközleményben jelezte támogatja a kormányzat új adózási ötletét. A párt szerint egészségtelennek minősített gyorséttermi árucikkeket az Európai Unió számos tagállamában, így Dániában, Romániában, Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában is megadóztatják. 

A Jobbik szerint e követendő külföldi példák mintájára a gyorséttermi élelmiszerek, édességek és szénsavas üdítők után a termelőnek, illetve a kereskedőnek a termékek eladása után a bevétel bizonyos százalékát az államkasszába kellene utalnia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.