Jön az Apollo-gumigyár, mindenki a pénzre ácsingózik

Rengeteg pénz az a 146 milliárd forint, amennyiből a tervek szerint megvalósul a Heves megyei Gyöngyöshalász határában az Apollo Tyres gumiabroncsgyár első európai zöldmezős beruházása. Nem csoda, írja a hvg.hu, hogy mindenki szeretne az összegből egy kicsit lecsippenteni, vagy esetleg annál valamivel többet.

Egyesek szerint azok az ingatlantulajdonosok is csak az ingatlanjaik árát akarják felsrófolni, akik jelenleg is perben állnak a gyöngyöshalászi önkormányzattal és a Heves Megyei Kormányhivatallal, írja a hvg.hu. Elégedetlenek ugyanis azzal az 1,85 millió forintos hektáronkénti árral, amit az önkormányzattól egyébként már megkaptak. Viszont a földek gazdái tiltakozásukat kifejezvén ügyvédi letétbe helyezték a kapott pénzt, jelezve az önkormányzatnak, hogy akár az Emberi Jogok Európai Bíróságáig is hajlandóak elvinni az ügyüket.

Szolnoki András azoknak az ingatlantulajdonosok egyike, akik szeretnék, hogy az önkormányzat átértékelje az ajánlatát. A január végén megtartott gyöngyöshalászi falugyűlésen a perközösség szószólójaként bemutatkozva azt sérelmezte, hogy a falu korábbi polgármestere, Szabó Ferenc képviselő-testületi felhatalmazás nélkül írta alá a Munkahelyteremtő beruházás létrehozása Gyöngyöshalászon című pályázatot, amelyet az Artemis Invest Kft. nyert el. Emiatt szerinte nem lehetne folytatólagos a pályázat lebonyolítása, újra kellett volna tárgyalni a feltételeket.

A tulajdonosok vélhetően tisztában vannak azzal, hogy az ipari beruházás során az egykori szántók helyén elkészülő ipari terület milliárdokat ér majd. A pályázaton nyertes Artemis megkapta a helyszínként kiszemelt 70 hektárnyi szántóföld vételi jogát az önkormányzattól. Ennek eredményeként az Apollo Tyres Ltd. beruházási helyszínének kialakítását, közművesítését az Artemis végezi el a hetvenhektáros területen, amelyből 28 hektárnyi földdarabnak az önkormányzat a tulajdonosa. A tavalyi önkormányzati választások – tehát október 12-e - előtt még hektáronként 700 ezer forintot ajánlott az önkormányzat a földekért. (Ebből lett most, mint írtuk, 1,85 millió forint hektáronként.)

Tavaly még minden más volt. Pásztor János, a település jelenlegi polgármestere – aki a HVG-nek elismerte, hogy perben állnak a tulajdonosokkal – augusztusban és szeptemberben még arra hívta fel szórólapon a falu lakosságának figyelmét, hogy Szabó Ferenc akkori polgármester, valamint Győri László és Krizsán Mihály képviselők önhatalmúlag, hármasban döntöttek az Artemis pályázati győzelméről. A január végi falugyűlésen Pásztor János Szolnokinak azt mondta: „A megválasztásom másnapján kértem állásfoglalást a kormányhivataltól, hogy szabályosan zajlott-e a pályázatok elbírálása. A kormányhivatal úgy nyilatkozott, hogy szabályos volt az eljárás. Ennek kapcsán mentünk előre a gumigyár megvalósítása felé. Véleményem szerint fontos lenne, hogy a gumigyár Gyöngyöshalászon telepedjen le, mert a tőlük származó bevételből a településünk fejlődésnek indulhat."

Már egy ideje a munkagépek és a régészek dolgoznak az építési területen, ráadásul az utóbbiaknak a tervezettnél tovább tart a munka. Emiatt a gondolt ütemterv már csúszni látszik, ám az önkormányzat más miatt is aggódhat. Szolnoki szerint ugyanis a telkek egyelőre még mindig az ő és tulajdonostársaik nevén szerepelnek, s ennek ellenére kezdték meg az iparterület kialakítását. A falubeliek eközben attól tartanak, hogy a pereskedés miatt az Apollónak elmegy a kedve attól, hogy Gyöngyöshalászon építsen közel ezer főt foglalkoztató gumigyárat, még akkor is, ha a kormány 30 milliárd forintos támogatást ad ehhez, európai uniós beleegyezéssel. Többek szerint éppen emiatt akár jól is taktikázhatnak a földtulajdonosok, akik ha kitartóak, megkaphatják az általuk a HVG-nek egyelőre ki nem mondott árat a földjeikért.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint „a beruházás előkészítése a terveknek megfelelően halad, a gyár építése az ütemterv szerint tavasszal kezdődik." Az Apollo pedig már több helyen is bejelentette, a napokban munkaerő-toborzó akcióba kezdenek Magyarországon.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.