Jól teljesít a kormány, vagy rosszul?

Magyarország jobban teljesít, mint eddig bármikor - jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton, reagálva az MSZP által a konvergenciajelentés kapcsán aznap megfogalmazott bírálatokra.

Józsa István MSZP frakcióvezető-helyettes szerint a nemzetgazdasági miniszter Brüsszelnek küldött éves konvergenciajelentéséből számukra az derül ki, Varga Mihály "tényszerű vallomást" tett arról, hogy a magyar kormány rosszabbul teljesít, mint várta és ígérte, a költségvetési egyensúlyt csak adók kivetéséből és a magánvagyon államosításából tudta megtartani.

Kocsis Máté a Fidesz kommunikációs igazgatója erre úgy reagált: idén először esély nyílik arra, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárásból, mert 2,7 százalék a költségvetés hiánya, jelentősen csökken az államadósság és 1974 óta nem volt ilyen alacsony, mindössze 2 százalék az infláció. Az elmúlt években megemelték a minimálbért, nőtt a bruttó átlagbér, a foglalkoztatottak aránya és idén húsz éves rekordot döntött a nők foglalkoztatása - sorolta Kocsis Máté, azt hangsúlyozva, ezeket az eredményeket a jelenlegi kabinet IMF-hitel nélkül érte el.

Kijelentette, Magyarország jobban teljesít, mint eddig bármikor, ugyanakkor hozzátette, sokat kell még dolgoznia a magyar kormánynak a gazdaságért, de nem kell elhazudni az eredményeket. A kormánypárti politikus szerint Józsa István anélkül fogalmazta meg bírálatait a kormány gazdaságpolitikájának eredményeivel szemben, hogy ismerte volna a Brüsszelnek küldött konvergenciajelentést.

A Józsa István által említett 9 milliárd forintos bútorberuházásra reagálva, újságírói kérdésre, a Fidesz kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott: ez nincs hatással és összefüggésben a gazdaság teljesítményével.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy az MSZP támogatja a rezsicsökkentést, de ugyanakkor fontosabbnak tartaná az élelmiszerek áfájának 5 százalékra történő csökkentését, úgy reagált: az áfa-csökkentés nem érezhető a fogyasztóknál, mert ezt a szocialisták 2006-ban egyszer már megtették, de a Fidesz véleménye szerint, inkább a rezsicsökkentés a követendő út, mert ez érzékelhető a családok életkörülményeinek javításában.

Kocsis Máté szavai szerint örülnek, hogy a szocialisták most már támogatják a kormány rezsicsökkentő döntését, ugyanakkor feltette a kérdést, ha az ellenzék helyesli ezt a megoldást, miért nem tették meg kormányzásuk alatt, miért engedték, hogy 1040 milliárd forint profitot vigyenek ki az országból külföldi tulajdonú energiacégek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.