Hatalmasat szakít az állam a gyógyszerkísérleteken

Akár harmadával is növelhető a magyarországi gyógyszerkutatások aránya, ha néhány „apró szabály” pontosításában sikerülne egyezségre jutni a kormányzattal – derült ki a klinikai kutatásokról szóló szerdai konferencián.

Az új készítmények fejlesztésével foglalkozó multinacionális cégek évente körülbelül 86-95 milliárd forintot költenek a hazai egészségügyben, ebből 28-30 milliárd marad a kutatóhelyeken. A különbség a költségvetés bevétele.

További hozadéka a gyógyszerpróbáknak, hogy évente mintegy 15-20 ezer beteg számára válnak elérhetővé olyan innovatív terápiák, amelyekhez egyébként nem juthatnának hozzá. Mindez a betegek oldalán jelentkező egészségnyereség mellett az egészségbiztosítónak is jelentős megtakarítással jár. Hiszen a gyógyszerpróbákat vállaló betegek terápiájának költségei a kutatást végző cégeket terhelik.
Mint mondták: a klinikai gyógyszerpróbák enyhítik az orvosok migrációját, mert mindez közvetett módon hatással van a szakmai elismertségükre, és jelentős többletjövedelemhez jutnak.

A gyártók öt pontban foglalták össze, hogy milyen irányokban várnak apró változásokat. Így, egyebek mellett a mostaninál kiszámíthatóbb, stabilabb jogi környezetet, gyorsabb engedélyezési határidőket kértek. Elvárják, hogy a klinikai vizsgálatokban részt vevők vállalkozási formában szerződhessenek a gyógyszercégekkel. A munkadíjakat is egységesítenék a cégek, így például a költséges diagnosztikai vizsgálatok árát az egészségbiztosító által fizetett összeg kétszeresében határoznák meg.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.