A kormány bármit megtenne, hogy elriassza a migránsokat

Újabb „biztonsági létesítménnyel” bővülhet a déli műszaki zár: az épülő kettős kerítés közé egy harmadikat is telepítene a kormány. Lázár János szerint hamarosan eljön az idő, hogy rendőrsorfal védi majd a magyar–szerb határt.

Egyáltalán ne jöjjenek ide! Vagy ha a határzár megrongálásával lépnek az ország területére, az bűncselekmény lesz, és akkor börtönbe mennek – ezt mondta az illegális határátlépőkről Lázár János a tegnapi Kormányinfón. „Ne másszál, hanem fáradj a menekültponthoz” – szerinte ezt mondják majd a rendőrök a határzárnál a menekülteknek. Aki nem tartja be a játékszabályokat, és nem hagyja magát regisztrálni, az nem is menekült, hanem gazdasági bevándorló, és minden bizonnyal arra a 150 euróra hajt, amit Németországban ajánlanak neki.

A Miniszterelnökséget irányító miniszternek lapunk kérdésére adott válaszaiból kiderült: a kormány mindent megtesz, hogy elriassza a Magyarország felé tartó migránsokat. Nemcsak a tranzitországokban, de Szíriában, Afganisztánban és Irak területén is lesz a potenciális illegális migránsokat elriasztó kormányzati plakátkampány. Érdeklődésünkre, hogy milyen nyelven szereplenek majd a feliratok a plakátokon, és pontosan hol helyezik el őket, Lázár János mindössze annyit mondott, egy nemzetközi tapasztalattal rendelkező céget kértek fel.

A sajtótájékoztatón a miniszter beszámolt róla, hogy felmerült egy újabb biztonsági eszköz bevetése a déli határszakaszon, de konkrét döntés erről még nincs. Azt a Népszabadság kérdésére megerősítette, hogy a gyorstelepítésű drótakadály és a három és fél méteresre tervezett másik kerítés között lesz még egy biztonsági „létesítmény”. Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár elmondta, hogy valószínűleg a köztes területre is drótakadályt húznak fel. A hármas határvédelem, kiegészülve a több ezer rendőrrel, már elegendő lesz – tette hozzá.

Lázár János kevesli a brüsszeli segítséget
Lázár János kevesli a brüsszeli segítséget
Teknős Miklós

A Kormányinfón elhangzott, hogy a határvédelem a gyakorlatban azt jelenti: a benne részt vevők visszatartják a menekültáradatot. A fizikai határvédelem még félkész, ezt segíti a rendőrség, és ha szükséges, akkor majd a katonaság is, mindez pedig harmadik lépcsőben kiegészül jogi lépésekkel is. Jelenleg a rendőrség nem áll sorfalat, nem konfrontálódik, de eljön majd ez az idő is – figyelmeztetett Lázár. Tűzparancsot nem kapnak a rendőrök, viszont alkalmazhatnak vízágyút és gumibotot is az illegális migránsokkal szemben.

Pintér Sándor belügyminiszternek munkatervet kell készítenie arról, hogy szigorítsák az embercsempészet szankcióit, melyek közt a vagyonelkobzás is szerepel majd. Az embercsempészeket lebuktató migráns pedig kedvezőbb elbírálásra számíthat. Az Igazságügyi Minisztérium a kormány nevében ma nyújtja be az Országgyűlésnek azokat a törvénymódosításokat, amelyek szerint például könnyebben és gyorsabban el lehetne rendelni a kiutasítást.

Lázár János ezúttal is sérelmezte, hogy Brüsszel szinte semmivel sem támogatja Magyarországot a menekültek vonatkozásában. A 61 millió eurót védekezésre kapja Magyarország az Európai Uniótól, nem pedig arra, hogy szétossza az emberek között – közölte a miniszter, Giró-Szász András pedig megjegyezte: eddig a kerítéssel együtt 36 milliárd forint feletti összeget költött a kormány a menekültkérdés kezelésére.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.