Az alkotmányellenesen menesztett bírák visszahelyezését követelik

Helyezzék vissza hivatalukba a jogellenesen nyugdíjba küldött bírákat – ezt követelik civil jogvédő szervezetek. Ugyanakkor a demokratikus meggyőződésű polgárokat arra kérik, hogy aláírásukkal támogassák a bírói függetlenség ügyét.

Az elmúlt hetekben a korábbiakat követő újabb támadás érte a bírói függetlenséget Magyarországon. A köztársaság elnöke, a miniszterelnök, a kormánytöbbség és a bírói szervezet vezetői nyíltan tagadják a törvények szellemét, az alkotmányosság minimumát – szögezi le közleményében az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért.

Miután kiderült, hogy – a Velencei Bizottság kritikáját követően – az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal megsemmisíti a bírák kényszernyugdíjazásáról szóló rendelkezést, a bírósági vezetők zokszó nélkül adták át az érintetteknek a köztársasági elnök felmentő határozatát azoknak a bíráknak is, akik csak hónapokkal ezután érik el az alkotmányellenesen meghatározott életkori határt – hangsúlyozzák a jogvédők.

A három szervezet felszólítja a bírákat és a bírói szervezeteket, mindenekelőtt a bírói egyesületeket, hogy amit eddig elmulasztottak, most tegyék meg: nyilvánítsák ki, hogy szolidárisak „hivatásukból elüldözött” társaikkal. A jogvédők emlékeztetnek arra, hogy a bírói szervezetek vezetőit is komoly felelősség terheli, és tudniuk kell, ha nem lépnek fel kollégáik jogainak védelmében, őértük sem emel majd senki szót, ha sorra kerülnek.

Nemcsak a bírák, hanem a független igazságszolgáltatás védelmében is követelik a civil szervezetek, hogy az alkotmányellenesen eltávolított bírákat helyezzék vissza hivatalukba, és a magyar állam a bírói függetlenség szervezeti garanciáit maradéktalanul állítsa helyre.

Tekintettel arra, hogy a bírói függetlenség nem a bírók és az igazságügy belső problémája, felkérik a demokratikus meggyőződésű polgárokat, hogy aláírásukkal támogassák a bírói függetlenség ügyét. A demokratikus szervezetek támogatását is köszönik, de most magánszemélyek támogatására számítanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.