Jogszabályi változásokat ígér a felsőoktatási államtitkár

Kiváló egyetemekre és főiskolákra egyaránt szükség van Magyarországon a felsőoktatási államtitkár szerint.
Palkovics László erről az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) 380. tanévnyitóján beszélt pénteken Budapesten. Kiemelte: világossá kell tenni, hogy a főiskola nem kisegyetem vagy előegyetem, hanem egy másik fajta intézmény, aminek ugyanolyan missziója van, mint az egyetemeknek.

Szükség van kiváló egyetemekre, de szükség van főiskolákra is, és ez különösen igaz azokra a kisebb vidéki intézményekre, amelyek az oktatáson, kutatáson túl jelentős szerepet látnak el a közösségszervezési, vidékfejlesztési feladatokban – jelentette ki Palkovics László.

Az államtitkár azt mondta, nem hisz abban, hogy az egységes felsőoktatás egyes elemeit egymás rovására kellene fejleszteni, éppen ellenkezőleg: támogatni kell az intézmények közötti együttműködést.

Az államtitkár úgy fogalmazott, a felsőoktatás világa ma ismét mozgásban van, intézmények jöttek létre, hamarosan elindulnak a duális képzések, és bevezetik a kancellári rendszert. Azt mondta, bár utóbbitól sokan tartanak, ő ebben komoly lehetőséget lát például a hatékonyságnövelés terén. Jelezte, hogy hamarosan megtörténnek az első kinevezések, és az érintettektől azt kérte, segítsék a kancellárok munkáját a sikeres együttműködés érdekében.

Palkovics László közös célként jelölte meg, hogy a felsőoktatásban megszerzett képzettséggel gyorsan és a végzettségi szintnek megfelelő álláshoz jussanak a hallgatók.

Közölte, a felsőoktatási stratégia kimunkálásában az államtitkárság együttműködik az intézményekkel, így az ELTE-vel is. Intenzív megbeszéléseket folytattak az elmúlt hetekben, az ELTE rektorával a második körös egyeztetés előző nap zárult le. Kiemelte a kutatás-fejlesztési bevételek növelését és a külföldi hallgatók számának növelését.

Jelezte: a stratégia jogszabályi változást jelent majd.

Utalva az ELTE évfordulós tanévkezdésére azt mondta: a hagyomány kötelez, és ott van az egyetem falai között. Többek között ez is szerepet játszott abban, hogy az intézmény kiemelt rangot és kutatóegyetemi címet kapott.

Mezey Barna, az ELTE rektora az ünnepi szenátusi ülésen kiemelte: lassan négy évszázada, hogy az egyetem üdvözölheti a tudásra vágyó diákokat és az oktatókat falai között, ez a tradíció pedig soha nem jelentette, jelenthette, hogy elégedetten hátradőljenek. Minden ünnepi alkalom esély annak számbavételére, hol állnak, és merre érdemes továbblépni – tette hozzá.

A rektor fő elvként a hagyományok követését jelölte meg, és azt mondta, az ELTE szerkezetében és kínálatában folyamatosan fejlődő, hallgatói létszámát gyarapító, kutatási spektrumát szélesíteni kívánó egyetem, amelynek diplomái univerzális elismertségnek örvendenek.

A költségvetési támogatás csökkenése és az állandósulni látszó bizonytalan szabályozási környezet ellenére az ELTE színvonalát, tekintélyét és becsületét egyaránt meg tudta őrizni. A felvételi adatok azt mutatják, a társadalom bizalma töretlen az intézmény iránt – értékelte Mezey Barna.

Elmondta: 22 ezer diák, minden ötödik felvételiző, az összes jelentkező 21,5 százaléka ide adta be kérelmet. A pótfelvételi után ősszel 8800-an kezdhetik meg tanulmányaikat az ELTE-n. A rektor megjegyezte, a jogi és a bölcsészképzésre felvettek száma nőtt, ami azt mutatja, van igény a társadalomban az ilyen irányú képzésekre.

A Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke úgy látja: továbbra is betöltik azt a vezető szerepet, amelyre évszázados hagyományai kötelezik az intézményt, ahol a mennyiségi és minőségi kritériumok egyszerre érvényesülnek.

Valódi nemzeti intézményként jellemezte az egyetemet, és azt mondta: 51 olyan képzésük van, amely sehol máshol nincs az országban. Ugyanakkor a nemzetközi mezőnyben is meg kell állniuk a helyet, ezért Mezey Barna az egyetem "nemzetköziesítését" tartja az egyik legfontosabb célnak.

Az egyik gólyatáborban a közelmúltban történt erőszakkal összefüggésben kitért arra is: a hallgatói önkormányzatiság több elemét újra kell gondolni, ezt már a HÖOK is felvette. Rögzítette, az egyetem vezetése őszintén sajnálja a történteket, gyors és határozott lépéseket tettek, megerősítették a morális értékrendjüket. Hiszi, hogy az ELTE képes megőrizni reputációját a magyar felsőoktatásban – mondta Mezey Barna.

Utalva a szabályozási környezet változásaira jelezte: "megint" várják a kormány felsőoktatási stratégiáját, és készülnek a kancellári rendszer indításából fakadó változásokra. Korábbi aggályaikat felidézve azt mondta: partnerek lesznek a megvalósításban. Az ELTE gazdálkodási fegyelme, forrásfelhasználása nemcsak törvényes, hanem példamutató is lehet más intézmények számára – tért ki a közelmúlt vizsgálataira a rektor.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.