Kossuth téri mélygarázs: a Parking vitatja a Fidesz aggályait

A Fidesz szerint jogsértően épülne mélygarázs a Kossuth tér alá; többek között azért, mert a közterület alá szánt létesítményt magánterületnek minősítik. A beruházó Parking szakvélemények sorára hivatkozva állítja, nincsenek jogi problémák.

Jogszabálysértő a budapesti Kossuth Lajos téri mélygarázsépítési beruházás azon jogi szakvélemény szerint, amelyet a fővárosi Fidesz-KDNP-frakció készített. Papcsák Ferenc, a fővárosi önkormányzat közbeszerzési bizottságának fideszes alelnöke, fővárosi képviselő hétfőn az MTI-nek elmondta: több okból is jogszabálysértőnek tartják a beruházást.

Marad a látványterv?

Érvelésük szerint mivel a Kossuth tér közterületnek minősül, így az alá épített területet is annak kell tekinteni, a beruházó azonban magánterületnek minősíti azt. Így a megkötött építési beruházási szerződés és a használatra vonatkozó koncessziós megállapodás jogszabályba ütközik, és mindkettő semmisnek tekintendő, a beruházás pedig nem folytatható - közölte Papcsák Ferenc.

Hozzátette: nincs tulajdonosi döntés sem a beruházásról szóló keretszerződés elfogadására, és ráadásul egy olyan céget, a Parking Kft.-t bízták meg a beruházással, amely lényegében felélte a törzstőkéjét. A politikus kiemelte azt is, hogy - mint fogalmazott - példátlan eset fordult elő Budapest történetében, a főváros ugyanis készfizető kezességi megállapodás megkötését készíti elő a finanszírozó bankkal.

Papcsák Ferenc elmondta: a szakvéleményükben javaslatot is tesznek a szerintük jogszerű megoldásra. Ennek értelmében a fővárosnak fel kellene bontania a szerződéseket, ezután egy speciális közbeszerzési eljárással a fővárosi önkormányzat kiválasztaná a beruházót, majd közszolgáltatási szerződéssel bízná meg saját cégét, a Parking Kft.-t a közszolgáltatás folytatására, a már megépült mélygarázs üzemeltetésére. Megjegyezte, a jelenlegi helyzetben attól tartanak, hogy a hatmilliárd forint körüli összegű beruházás megvalósítása után a mélygarázs üzemeltetése "magánkezekbe csúszik át".

Nem vethető fel semmilyen jogi aggály a mélygarázsépítéssel kapcsolatban - reagált a NOL-nak Gyarmati Zoltán, a Parking Kft. vezetője, hozzátéve, hogy a Főpolgármesteri Hivatal, az Országgyűlés Hivatala is vizsgálta jogilag a fejlesztést, ők maguk két ügyvédi irodával is készíttettek szakvéleményt, és a banki finanszírozás miatt még a bank által felkért nemzetközi ügyvédi iroda is véleményezte azt, az építkezést mindegyik jogilag rendben lévőnek találta.

Gyarmati Zoltán hangsúlyozta, hogy a mélygarázs az első perctől a fővárosi önkormányzat tulajdonába és ott is marad, az ingatlant semmilyen formában nem terhelik meg, ezt nem is tehetik, hiszen a városháza forgalomképtelen törzsvagyonáról van szó. Ami szerinte még nem azt jelenti, hogy ne minősülhetne magánterületnek. Nyomatékosította azt is, hogy a projektbe "a magántőke nem teheti be a lábát", ezért is banki finanszírozásban valósul meg, amelyhez a főváros ad kezességet.

Mint arról beszámoltunk, egyelőre hatósági huzavona hátráltatja a beruházást: az engedélyező V. kerület az építési engedély iránti kérelmet visszadobta, mert szerinte azt a Parking hiányosan nyújtotta be, a végső szót a közigazgatási hivatal mondja ki. Rogán Antal (Fidesz) V. kerületi polgármester korábban lapunknak azt mondta: irreálisnak tartja a bemutatott ütemtervet, amely szerint januárban indulna az építkezés, és őszre be is fejeződne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.