Jogsértő az átszavazás

Jogsértő a Civil Mozgalom azon felhívása, amelyben arra szólítja fel híveit, hogy kérjenek igazolást és olyan településen szavazzanak, ahol a párt tudott területi listát állítani.

Egy magánszemély fordult kifogással az Országos Választási Bizottság-hoz (OVB), mert a Civil Mozgalom internetes oldalán arra hívja fel a híveit, hogy kérjenek igazolást olyan megyébe, ahol a párt tudott területi listát állítani. A honlapon azt írják: "Senki ne keseredjen el, hogy nem tud szavazni ránk, mert ez így nem igaz!", majd tájékoztatást adnak arról, hogy igazolással is lehet szavazni az országgyűlési képviselők választásán.

A honlapon közzétett felhívásban azt is írják: "a kérelemben célszerű a hozzánk legközelebb eső bármelyik megyei települést megjelölni, hogy ne kelljen sokat utazni". Az is olvasható: "ennyi áldozatot bárki meghozhat, akár még egy kellemes kirándulással is egybekötve - kellemeset a hasznossal".

Az OVB 8:1 arányban megállapította, hogy a felhívás sérti a választási eljárási törvény igazolással való szavazásról szóló szabályát és az esélyegyenlőség választási alapelvét. Az OVB eltiltotta a pártot a további jogsértéstől.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.