Jogsegélyt kapnak a cukorbetegek

Ingyenes jogsegélyt kínál a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) olyan cukorbetegek számára, akiket a júliusban bevezetett szabályozás hátrányosan érint.

Április végén jelent meg az a jogszabály, mely "bünteti" a cukorbetegeket, ha két egymást követő alkalommal nyolc százalék feletti, úgynevezett HbA1c értéket regisztálnak a vérvizsgálat alkalmával. Eszerint az inzulinanalóg-terápián lévő betegek csak akkor kaphatják a továbbiakban is 100 százalékos támogatással a korábbi gyógyszerüket, ha „jó” az anyagcsereértékük. 

Bár a rendelkezés első ránézésre akár logikusnak is tűnhet – állítja a TASZ –, de érdemes tudni, hogy a teszten elért eredmény nem kizárólag a szénhidrátfogyasztástól függ, azt akár egy betegség is befolyásolhatja. Ráadásul az előírt diéta megtartása pénz kérdése is: az egészséges élelmiszerek jelentősen többe kerülnek.

A szervezet már korábban beadvánnyal fordult az alapvető jogok országgyűlési biztosához, és kérte, hogy állapítsa meg az új, cukorbetegeket érintő szabályozás alaptörvény-ellenességét, és forduljon az Alkotmánybírósághoz. Szerintük az új szabály súlyosan sért több alapvető alkotmányos jogot. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.