Szájer mintha jogi forradalmat várna Orbán népszavazásától

A fideszes EP-képviselő szerint alaptörvény és az uniós alapszerződés értelmében Magyarország nem adta át az Európai Uniónak azt a hatáskört, hogy kötelező kvóták szerint lehessen betelepíteni menekülteket az országba. Magyarország egy győztes népszavazáson megerősített felhatalmazással hatékonyan próbálkozhat, hogy az EU-ban megakadályozza a kvótarendszer általános mechanizmussá tételét.
Száájer József hangsúlyozza: a bel- és igazságügyi terület vegyes jogkör, és a menekültek befogadására a genfi konvenció sem kötelezi Magyarországot.
Szájer a véleményét mutatja
Szájer a véleményét mutatja
Európai Parlament / Melanie Menger

„Ez szuverenitási kérdés" – vallja a népszavazásról Szájer. A fideszes EP-képviselő – aki az alaptörvény koncepcióját a Strasburg-Párizs expresszen az iPadján fogalmazta meg – szerint a kormány kezdeményezése előtt nem lehet akadály. Egy győztes népszavazás és az azt törvényerőre emelő parlamenti döntés politikai irányt is meghatároz a kormány számára, amit Orbán Viktor miniszterelnöknek képviselnie kell az uniós tárgyalásokon és szavazásokon is. „Elsődleges számunkra a hazai kötőerő, vagyis az, hogy a népszavazási kérdés az Országgyűlést köti – fogalmazott Szájer József.

Munkatársunk kérdésére, miszerint a kötelező kvótáról szóló érvényes uniós határozatok kötelezőek lesznek Magyarország számára is, a politikus emlékeztetett, hogy a határozatok kötelező ereje Magyarországra nézve épp a most folyó luxemburgi bírósági per tárgya. A nyilvánvaló ellentmondásról a politikus azt mondta: ez egy jogi kollíziós és hatáskör-értelmezési vita, és az Alaptörvény szerint „mi nem fogadjuk el, hogy az EU-s jog előzné" a magyar alkotmányos rendet". Azt a uniós luxemburgi bíróságnak fogja kimondani, hogy a kötelező kvótákról szóló szeptemberi belügyi tanácsi döntés szabályos uniós hatáskör szerint született-e meg. Szájer azt is egyértelművé tette, hogy Magyarország egy győztes népszavazáson megerősített felhatalmazással hatékonyan próbálkozhat, hogy az EU-ban megakadályozza a kvótarendszer általános mechanizmussá tételét. Azaz a népszavazás eredménye a jövőben minden olyan uniós döntésre vonatkozhat, mely elő akarná írni, hogy Magyarország automatikusan a szétosztási rendszer része legyen.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.