Jogerősen pert nyert Kónya Péter a HM-mel szemben

Jogerősen pert nyert a Szolidaritás elnöke a HM-mel szemben. Kónya Péter azért fordult bírósághoz, mert korábbi szakszervezeti vezetőként tett nyilatkozata miatt – még hivatásos katonaként – megfenyítették.

A Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletében adott helyt Kónya Péter jogorvoslati igényének – közölte a Magyar Szolidaritás Mozgalom. Kónya alezredes, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének akkori elnöke ellen a Honvéd Vezérkar főnöke indított fegyelmi eljárást, egy a Magyar Nemzetben 2011 októberében megjelent interjú miatt.

A cikkben Kónya Péter akkor még szakszervezeti vezetőként – kérdésekre válaszolva – több helyen bírálta a kormány tevékenységét, és beszélt a Magyar Szolidaritás Mozgalom céljairól is.

A vezérkari főnök úgy ítélte meg, hogy Kónya megsértette az akkor hatályos jogszabályokat, és katonaként olyan politikai tevékenységet folytatott, amelyet tilt az alkotmány és a katonák jogállásáról szóló törvény, ezért fegyelmi feddésben részesítette. A vezérkari főnök döntését Hende Csaba honvédelmi miniszter jóváhagyta.

Kónya jogorvoslatért bírósághoz fordult, s a munkaügyi bíróság első fokon kimondta, hogy a nyilatkozatával nem sértette meg a hivatásos katonákra vonatkozó jogszabályokat, ezért a fegyelmi büntetést eltörölte.

A HM a döntés ellen fellebbezett. Szerdán a Fővárosi Törvényszék másodfokon tárgyalta az ügyet, és helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését. Az ítélet jogerős, amely ellen fellebbezésnek nincs helye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.