Tomcat és rezsója: jogerősen felmentették a bloggert

A bloggert azért vonták eljárás alá, mert pirotechnikai keveréket készített egy csepeli lakás konyhájában. A bíróság hangsúlyozta: a vádlott lehúzta a rezsóról a lábast és elzárta a tűzhelyet, így a közveszély lehetősége nem állt fenn.

A bíróság az elsőfokú ítélettel egyezően azt állapította meg: Polgár Tamás pirotechnikai kísérleteket folytatott a lakásban, különböző anyagokból elegyet készített. Ez azonban nem volt képes pusztító, romboló hatás kiváltására, nem minősül robbanóanyagnak, így azzal a robbanóanyaggal való visszaélés bűntettét nem lehetett megvalósítani. A bíróság indoklásában hangsúlyozta: a vádlott lehúzta a rezsóról a lábast és elzárta a tűzhelyet, így a közveszély lehetősége nem állt fenn.

A Fővárosi Bíróság annyiban módosította az elsőfokú bíróság döntését, hogy nem közveszélyokozás kísérlete, hanem annak előkészülete miatt mentette fel a vádlottat. A bíró indoklásában hangsúlyozta: a társadalom jogos elvárása, ha valaki egy rendezvényt meg akar zavarni, akkor az ellen a hatóságok lépjenek fel, de ahhoz részletes vizsgálat kellett, hogy az adott cselekmény megvalósít-e bűncselekményt. Bár a szakértő sem vitatta, hogy az anyagok tűz kiváltására alkalmasak voltak, a jog ennél "többet kér" a közveszély megállapításához - emelte ki. Példaként említette, hogy az a háziasszony sem követi el közveszélyokozás kísérletét, aki egy pillanatra otthagyja a rántott húst, hogy a barátnőjével telefonon beszéljen.

A konkrét esetben az elsőfokú bíróság - a Fővárosi Bíróság szerint helyesen - szabálysértést állapított meg, mert a vádlott szándéka a pirotechnikai kísérletezésre irányult, de nem rendelkezett hozzá szakképesítéssel, nem volt hatósági engedélye ehhez, valamint eljárása nem felelt meg a tűzvédelmi előírásoknak. A másodfokú bíróság a szabálysértést nem vizsgálta, nem is vizsgálhatta, mert az ügyészi fellebbezés csak a közveszélyokozással volt kapcsolatos. A jogerős döntés szerint azonban nem voltak meg azok az objektív körülmények, amelyek miatt olyan tűz keletkezhetett volna a lakásban, hogy az több embert veszélyeztetett vagy nagy kárral járt volna. Sőt, a másodfokú bíróság kimondta: a vádlott mindent megtett azért, hogy a lakásban - amelyet erre a célra kért kölcsön Polgár Tamás - ne következzen be tűz.

A vádlott utolsó szó jogán abszurdnak nevezte a vádat. Mint mondta, szerinte az eljárás a 2006-os megtorlások része volt, 2007-ben pedig politikai fogoly volt. Hangsúlyozta: ezt erősítené meg a bíróság, ha a vádnak adna igazat. Az ügyészség - amely a másodfokú tárgyaláson nem képviseltette magát - az eljárás megkezdésekor azzal vádolta Polgár Tamást, hogy egy 2007 májusi, a II. világháború befejeződésének évfordulójára meghirdetett budapesti rendezvényt akart megzavarni robbantással.

Polgár Tamás (j) hallgatja Csák Zsolt tanácselnök ítéletének indoklását a Fővárosi Bíróság tárgyalótermében
Budapest, 2010. május 26. Polgár Tamás (j) hallgatja Csák Zsolt tanácselnök ítéletének indoklását a Fővárosi Bíróság tárgyalótermében. A bíróság jogerősen is felmentette a Tomcat néven publikáló bloggert a közveszélyokozás előkészületének vádja alól. Polgár Tamást korábban azért vonták eljárás alá, mert pirotechnikai kísérleteket folytatott egy csepeli lakás konyhájában, különböző anyagokból elegyet készített. Ez azonban nem volt képes pusztító, romboló hatás kiváltására, nem minősül robbanóanyagnak, így azzal a robbanóanyaggal való visszaélés bűntettét nem lehetett megvalósítani. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.