Jogerősen felmentették a Munkáspárt elnökségét a rágalmazási perben

Jogerősen felmentette a Fővárosi Ítélőtábla a Munkáspárt elnökségét abban a rágalmazási eljárásban, amelyet Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke kezdeményezett a testület egy három évvel ezelőtti közleménye miatt.

 Az eljárásban első fokon bűnösnek mondták ki, másodfokon felmentették a pártfórumot, a véleménynyilvánítás körébe sorolva a kifogásolt kijelentést.
   
Az elnökség 2005-ben - a Fővárosi Bíróság azon döntését kommentálva, amely kevéssel korábban tartott kongresszusuk megismétlését, és az ott kizártak visszavételét írta elő - "politikai ítéletről" beszélt, amellyel "bosszút álltak" a szervezeten az egy évvel korábbi, a kórházprivatizáció ellen szervezett népszavazásért - idézte fel a tárgyaláson az ügyész.
   
Mint mondta, ez a megnyilatkozás álláspontja szerint túlmegy a szabad véleménynyilvánítás határán, és a bíróság mint szervezet társadalmi megbecsülését, alkotmányos létét kérdőjelezi meg.
   
A tárgyaláson a hét vádlott közül egyetlenként nyilatkozó Thürmer Gyula - a másodfokú, felmentő ítélet helyben hagyását kérve - arról beszélt: ők véleményt nyilvánítottak a közleménnyel, erre pedig a magyar alkotmány lehetőséget biztosít számukra.
   
Mint mondta, a közleményükben kifogásolt bírói ítélet komoly hatással volt a párt működésére, mivel "lefékezte" azt, ráadásul "nagyon gyors döntés született", nem sokkal az országgyűlési választásokat megelőzően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.