Csak nevében volt új az Új Magyar Gárda

A Szegedi Ítélőtábla szerint az új névvel, régi tartalommal szervezett egyesületre is érvényes a feloszlatás.

Az egyesülési joggal való visszaélés vétségében találta bűnösnek a Szegedi Ítélőtábla az 1970-ben született László Attila Tibort, aki a Magyar Gárda Mozgalom feloszlatása után szerepet vállalt az Új Magyar Gárda Mozgalomban, amely csak a nevében változott, szellemiségében, külsőségeiben és jogellenes megnyilvánulásaiban nem. Az Ítélőtábla 1 év időtartamra próbára bocsátotta a férfit, aki tudott a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, illetve a Magyar Gárda Mozgalom feloszlatását elrendelő jogerős ítéletről, ám az új nevű szervezet nevében folytatta szélsőjobboldali mozgalmi tevékenységét. 

Bátyi Zoltán, a Szegedi Ítélőtábla szóvivője a Népszabadság tudósítóját arról tájékoztatta: László Attila Tibor a Magyar Gárdáról született első- és másodfokú döntések ismeretében, 2009. július 25-iki hatállyal lett az Új Magyar Gárda Mozgalom Békés Megyei Szervezeti egységének kapitánya. Ez a szervezet is hierarchikusan felépített, mind céljaiban, mind viselete jellegében azonos elődjével, amelyet jogerős bírósági ítélettel feloszlattak. Nem különbözött az egyenruha, a zászló, a köszöntés és az eskü – és ugyanazokat a kirekesztésre irányuló, fajgyűlölő nézeteket terjesztették, mint elődjük. A vádlott Békés megyei gárdakapitányként irányította a szervezet tagságát különböző rendezvényeken, továbbá a hatóságok előtt, a sajtóban és internetes fórumokon. 

A Szarvasi Városi Bíróság, amely első fokon tárgyalta az ügyet, elítélte a gárdakapitányt az egyesülési joggal való visszaélésért. Fellebbezés folytán került az ügy a Békés Megyei Bíróságra, amely viszont 2011 decemberében fölmentette a vádlottat. A másodfokú ítélet szerint a vádlott nem követett el bűncselekményt. Indoklásuk szerint mind a vádirat, mind az elsőfokú ítélet csak utalásokat tartalmaz a Magyar Gárdáéval azonos külsőségekre és rasszista kijelentésekre – ám ezt bizonyító konkrét tényeket sem a vádirat, sem az ítélet nem említ meg.

Mivel a bűnösség tekintetében két, egymással ellentétes ítélet született, megnyílt a lehetősége a harmadfokú eljárásnak. Az ügyész élt is jogával, és fellebbezést jelentett be a bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása érdekében. Így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára, amely immár jogerősen megállapította, hogy az Új Magyar Gárda Mozgalom lényegileg azonos a feloszlatott Magyar Gárda Mozgalommal, így a feloszlatás rá is vonatkozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.