Jogerős enyhítés Hajdú Lászlónak

Jogerősen 15 év fegyházbüntetésre ítélte csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla a móri bankrablással korábban összefüggésbe hozott Hajdú Lászlót megismételt büntetőperében; a férfit kizárta a bíróság a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből.

A bíróság indoklásában utalt arra, hogy korábban az ítélőtábla új eljárást írt elő azzal, hogy minden körülményt vizsgáljon meg az elsőfokú bíróság a móri vádpontot illetően. A Fővárosi Bíróság 2008 októberében felmentette Hajdú Lászlót a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás vádja alól, ugyanakkor más bűncselekmények miatt 17 év szabadságvesztésre ítélte. A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön két évvel enyhítette a megismételt eljárásban kiszabott szabadságvesztés mértékét.

A táblabíróság mintegy másfél órás indoklásában kifejtette: a móri ügyben Hajdú Lászlóval szemben változott a legtöbbet a vád, eleinte bűnsegédi magatartással vádolták a bűncselekményekhez használt fegyverek beszerzése miatt. A megismételt eljárásban már társtettesként elkövetett emberöléssel vádolták. Az indoklás rámutatott azonban, hogy Hajdút soha, még csak nem jogerősen sem ítélték el a bankrablással összefüggésben. A megismételt eljárás csak a móri vádpontot érintette, a többi bűncselekményt - zömében rablásokat - nem, mert azok esetében jogerős megállapításokat tett korábban a bíróság.

Kifejtette: bár az elsőfokú tényállás részleges megalapozatlanságokat tartalmaz, nem tett eleget a korábban eljáró bíróság az indokolási kötelezettségének, ugyanakkor ezek a megalapozatlanságok másodfokon kiküszöbölhetőek voltak. Mindezek alapján az ítélőtábla szerint nem merült fel kellő indok az ítélet hatályon kívül helyezésére és új eljárás lefolytatására. Az enyhítéssel összefüggésben a táblabíróság kimondta: beismerő vallomását, az időmúlást nyomatékos enyhítő körülményként értékelte. Kimondta azt is, hogy nem hagyható figyelmen kívül az a lelki teher, hogy évekig úgy állt büntetőeljárás hatálya alatt a móri bűncselekmény miatt, hogy azt nem követte el. Mindezek alapján az első fokon kiszabott 17 év szabadságvesztést eltúlzottnak találta és azt enyhítette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.