Jogellenesen fogják le az ellenőrök a bliccelőket Miskolcon

Szabó Máté ombudsman szerint nem korlátozhatják a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. ellenőrei az utasok, illetve a bliccelők személyi szabadságát.

Az Országgyűlési Biztos Hivatala hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a jegy nélküli utazások számának csökkentése alkotmányosan elfogadható és méltányolható cél, a blicceléssel szemben fel kell lépni, azonban az eszközök megválasztásakor be kell tartani a szükségesség és az arányosság követelményét.

Nincs olyan törvényi felhatalmazás, amely lehetővé tenné, hogy az MVK ellenőrei a rendőrség kiérkezéséig visszatartsák az azonosságát igazolni nem tudó, vagy nem akaró bliccelőt - olvasható az állampolgári jogok országgyűlési biztosának állásfoglalásában. Szabó Máté hivatalból indított vizsgálatában visszásnak nevezte, hogy az MVK utazási feltételei mégis tartalmazzák a személyi szabadság ilyen korlátozásának lehetőségét.

A biztos álláspontja szerint a jelenleg rendelkezésre álló megoldások (az utas leszállítása, illetve a rendőrséggel kiépített együttműködés) önmagukban hatékonyak és elégségesek a bliccelés visszaszorítására. Nincs akadálya annak sem, hogy a vállalat egyéb eszközökkel, például ellenőrzőkapuk felállításával, vagy a felszálló utasok ellenőrzésével érje el ugyanezt a célt.

A biztos kifejtette: törvényi felhatalmazás hiányában nincs arra lehetőség, hogy az általános szerződési feltételek részeként funkcionáló Utazási feltételekben a vállalat személyi szabadságot korlátozó intézkedésre adjon jogot az ellenőreinek. Az ombudsman ezért az MVK vezérigazgatójához fordult, hogy törölje az utazási feltételekből az ellenőrök visszatartási jogát.

A közlekedési vállalat az MTI megkeresésére úgy fogalmazott: az Országgyűlési Biztos Hivatalának tájékoztatását az MVK Zrt. még nem kapta meg. "Kézhezvételt követően részletesen tanulmányozzuk az ombudsman állásfoglalását. A kifogásolt eljárás alkalmazását, a kérdés tisztázásáig társaságunk felfüggeszti" - olvasható a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.