Jogellenesen akadályozta meg a rendőrség az Áder rezidenciája előtti tiltakozást

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kimondta, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) határozata jogellenesen akadályozta meg a köztársasági elnök rezidenciája előtti tiltakozást. A bíróság végzése ellen jogorvoslatnak helye nincs – tájékoztatta a Magyar Helsinki Bizottság hétfőn az MTI-t.

Az is kiderült, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) intézkedése csak az alkotmánymódosítás miatt tüntetőket sújtotta, "sörért és rántott húsért be lehetett jutni" – fogalmaztak.

A Magyar Helsinki Bizottság közölte: a bíróság hétfőn egyetértett azon állításukkal, hogy a budai Várban lévő Szent György tér nem vesztette el a közterületi minőségét, így a bejelentést hatáskör hiányában nem utasíthatta volna el a BRFK.

Mint írták, a bíróság megkeresésére a TEK is azt a tájékoztatást adta, hogy a Szent György tér "műveleti területté" nyilvánítása nem jelenti azt, hogy a térre nem léphet be senki, csak annyit, hogy ott fokozott rendőri jelenlétre kell számítani, és ha védett személy biztonsága megköveteli, akkor korlátozások is történhetnek.

Kitértek arra: a bírósági végzésből az is kiderül, hogy a TEK biztonsági intézkedése nem mindenkire vonatkozott. Így például szabad bejárásuk volt a téren működő kereskedelmi és vendéglátóhelyek alkalmazottainak, valamint az oda látogató vendégeknek. "Vagyis míg a jogaikért tiltakozók ki voltak tiltva a Szent György térről, a pörköltre és fröccsre vágyók nem" – jegyezték meg.

A bíróság egyetértett abban is a Helsinki Bizottsággal, hogy a BRFK és a TEK határozatai nem indokolták azt, hogy bármely védett személy biztonsága érdekében szükséges volt a tüntetés megakadályozása, ezért a BRFK döntése a gyülekezési jogot aránytalanul korlátozta.

A sajtóközlemény emlékeztetett arra: a BRFK-n a szervezők bejelentették, hogy tiltakozni kívánnak az alaptörvény negyedik módosítása miatt. A jogvédők szónoklat meghallgatására készültek, az felszólította volna Áder János államfőt, hogy vétózza meg az alkotmánymódosító csomagot.

Rámutattak: a gyülekezést a BRFK határozatában a TEK intézkedésére hivatkozva tiltotta meg; a rendőrök azt is kijelentették, hogy ők – mivel a TEK intézkedése nyomán a Szent György tér március 8. és 16. között nem minősült közterületnek – nem jogosultak eljárni. A civilek mindezt bíróságon támadták meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.