Jócskán csökkenhet az egészségügyben a bér

A kormány megtiltotta a bérjellegű juttatások kifizetését az egészségügyi közalkalmazottaknak. Pedig ebben a formában kapnak pénzt a kórházakban a hiányszakmákban és a vállalkozási formában dolgozók, valamint ily módon folyósítják az ügyeleti illetve az egyéb pótlékokat is.

Nemcsak év végi jutalmat nem kapnak, de jövőre sem részesülhetnek egyetlen, jogszabályon kívüli bérjellegű juttatásban az egészségügyi közalkalmazottak - írja a Népszava. A kabinet ugyanis azonnali hatállyal megtiltotta ezeknek a kifizetését az állami kórházak vezetőinek. A döntés a hiányszakmákban dolgozó szakemberek fizetését is kockára teszi, ezzel ismét veszélyeztetve a betegellátást.

A felfüggesztés az egészségügyben dolgozók számára azt jelenti, hogy ezentúl számos, gyakorlatilag bérjellegű juttatást sem kaphatnak meg. Sokan ugyanis egyéni szerződéses megállapodások, vagy éppen az intézmény összes dolgozójára érvényes kollektív szerződés alapján dolgoznak, miután a Munka törvénykönyve és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény alapján járó bérből nem lehet megélni. Épp ezért, például a kifejezetten hiányszakmának számító területeken dolgozó orvosok díjazását egyéni szerződésekben, vagy a kollektív szerződésben szabályozzák, azaz nem jogszabály alapján kapnak pótlékokat és illetménykiegészítéseket. Ugyanígy nem a jogszabály rendezi az ügyeleti díjazást vagy a kiemelt foglalkozási csoportok pótlékait sem, így az intézkedéssel a saját erőfeszítéseinek is keresztbe tesz a kabinet, hiszen a nemzeti erőforrás miniszter évente meghatározza az úgynevezett hiányszakmák körét, mondván: az ilyen területeken dolgozóknak bérkiegészítést adnak, hogy minél többen válasszák a szakmát.

Most azonban, ha a kórházvezetők be kívánják tartani a munkáltatójuk, azaz a kormány utasítását, ezeknek a pluszjuttatásoknak a kifizetését meg kell tiltaniuk, és más bérjellegű pótlékok is tiltólistára kerültek. Mindez azt jelenti, hogy a magyar állami egészségügyben dolgozó orvosok és szakképzett ápolók fizetése éves szinten akár 20-30 százalékkal is csökkenhet, ami egy kiskeresetű, és a paraszolvenciából sem részesülő szakdolgozó számára akár a pályaelhagyás oka is lehet. Semmit sem tesz ugyanis az Orbán-kormány a romló életkörülményeik javítása érdekében. Már biztos például, hogy tábla szerint nem emelkednek a közszolgálati fizetések 2013-ban sem, így legfeljebb az ideihez hasonló illetménykiegészítésben részesülhetnek az egészségügyisek, miközben az már ebben az évben is visszaélésekre adott okot, és érdemben nem segített az ágazat dolgozóin.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.