Jobbról előzi a köztévét a TV2

A karácsony és Orbán mellett még az ellenzéknek is jutott némi idő a decemberi hírműsorokban.

A kormány gazdaságpolitikai intézkedéseiről, az adventről és a karácsonyról, valamint civil szervezetek tevékenységeiről, jótékonysági programokról szólt a legtöbb hír decemberben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság gyorsjelentése szerint.

Az MTI-nek csütörtökön megküldött dokumentum szerint az M1 esti Híradójában a politikai hírek 5 százalékában láthattak a nézők kormányról szóló híreket, további több mint 48 százalékban a Fideszről szólót, csaknem 7 százalékában pedig a KDNP-vel foglalkozó híradást - vagyis 60 százalékban szerepelt a kormányoldal. Az MSZP a politikai hírek csaknem 15 százalékában szerepelt, a Jobbik 7 százalékban, az LMP majdnem 5, a DK több mint 7, az Együtt-PM pedig 6 százalékot meghaladó mértékben. (Vagyis az év utolsó hónapjában ismét erősödött a kormányzati túlsúly, novemberben még 53-47 százalék volt a kormányoldal-ellenzék szereplési aránya).

Az RTL Klub esti Híradójában a kormány több mint 7 százaléknyi szereplési lehetőséghez jutott, a Fidesz több mint 44 százaléknyihoz, a KDNP 4 százalékot meghaladóhoz - ez együttesen 55 százalékos kormányzati többséget jelent. Az MSZP aránya több mint 13 százalékos volt, a Jobbiké több mint 6, az LMP-é majdnem 8; a DK aránya megközelítette az 5 százalékot, az Együtt-PM-é 11 százalékos volt. (Novemberben is hasonló volt a két oldal aránya: 56-44 százalékkal).

A TV2 Tények című műsorában a kormánnyal a politikai hírek csaknem 7 százaléka foglalkozott, a Fidesszel több mint 55 százaléka, a KDNP-vel pedig 5 százaléka - tehát a három hírműsor közül a Tényekben adtak a legnagyobb teret a kormányoldalnak (67 százalék). Az MSZP majdnem 20 százaléknyi szereplési lehetőséghez jutott, a Jobbik alig több mint 1 százaléknyihoz, az LMP és a DK egyenként mintegy 3, az Együtt-PM majdnem 7 százalékhoz. (Novemberben még nagyobb, 68 százalékos volt a kormányoldal túlsúlya a Tényekben.)

Az összes hírműsort tekintve a Fideszből a legtöbbet Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök szerepelt decemberben, összesen 175 alkalommal (valamivel kevesebbszer, mint novemberben), őt követte Varga Mihály, Rogán Antal, Zsigó Róbert és Kocsis Máté. A KDNP a hírekben legtöbbet látott-hallott politikusa Soltész Miklós volt, valamint Rétvári Bence, a pártelnök Semjén Zsolt (20 alkalom), valamint Hoffmann Rózsa és Hölvényi György.

Az MSZP-ből a szereplési lista élén Szanyi Tibor állt decemberben, utána a pártelnök Mesterházy Attila, 51 szerepléssel. Ugyancsak sokszor került a hírekbe Józsa István, Tóbiás József és Kunhalmi Ágnes. A Jobbik ezen sorrendjének élén Dúró Dóra áll megelőzve a pártelnök Vona Gábort (19 alkalom), valamint Volner Jánost, Gyöngyösi Mártont és Toroczkai Lászlót.

Az LMP-ből a legtöbbet Schiffer András frakcióvezető szerepelt, 58 alkalommal, őt követte Vágó Gábor, Mile Lajos, Szél Bernadett és Csárdi Antal. A DK listája: Gyurcsány Ferenc (92 alkalom), Vadai Ágnes, Varju László, Márki József és Gréczy Zsolt; az Együtt-PM-é: Bajnai Gordon (81 alkalom), Szigetvári Viktor, Jávor Benedek, Karácsony Gergely és Szabó Tímea.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.