Radikális őse is van Gyurcsányék pártjának

Nem Gyurcsány Ferenc ex-kormányfő volt az első, aki Demokratikus Koalíció néven új pártot alapított, ezt néhány radikális politikus megtette már öt évvel ezelőtt. Akkor négy ügyvivő közös irányításával „Új Demokratikus Koalíció” néven alapítottak szervezetet, a bíróság be is jegyezte a tömörülést.

A megalakulást komoly sajtóérdeklődés mellett Budapesten jelentették be az alapítók: Gorka Sebestyén, Molnár Tamás, Bégány Attila és Szent-Iványi Ágnes. "A személyek miatt lehet azt állítani, hogy konzervatív jellegű pártalapítókról van szó, de mi nyitottak vagyunk és várjuk a népi baloldalt, a nemzeti baloldalt is" - mondta akkor Gorka Sebestyén a párt négy ügyvivőjének egyike, hangsúlyozva, hogy a magyar és európai politikai palettán nem szeretnék meghatározni pozíciójukat.

Új Demokratikus Koalícióalapítói: Bégány Attila, Szent-Iványi Ágnes, Gorka Sebestyén, Molnár Tamás
Reviczky Zsolt 2007.03.09. Digitális 81. sz. DVD Új Demokratikus Koalíció pártalapítás Bégány Attila Szent-Iványi Ágnes Gorka Sebestyén Molnár Tamás

Az alapítók meglehetősen nagy reményekkel vágtak bele a pártépítésbe, a kezdetekkor a taglétszámról még nem nyilatkoztak érdemben, de jelezték: sokan érdeklődnek és már pénzügyi támogatók is kopogtattak az ajtójukon. „Az Új Demokratikus Koalíció célja a vesztesek felkarolása, a szakpolitizáló értelmiség, valamint a nemzeti tőke megszólítása (…) működő piacgazdaság megteremtése, konzervatív eszmeiség képviselete, határozott fellépés a korrupció ellen és a kereszténység szerepeltetése az Alkotmányban” - volt olvasható programjukban a megalakuláskor, de idővel olyan radikális megoldásokat is szorgalmaztak, mint például a halálbüntetés visszaállítása.

Az alapítók közül Gorka Sebestyént elsősorban, mint biztonságpolitikai elemzőt ismerte a közvélemény, de mindig is közel volt a politikához: a 2006-os Kossuth téri tüntetések idején például ő tolmácsolt a szervezők nemzetközi sajtótájékoztatóin. Sőt, Piliscsabán független polgármester-jelöltként is indult, de nem nyert. Korábban pedig a hvg.hu portálon publikált cikket arról, hogy a Fidesz elbukott és 2007-ben akár három új párt is megalakulhat a jobboldalon. Gorka akkor azt írta, hogy a Fideszben három erőcsoport létezik: az Orbán Viktor és Simicska Lajos volt pártpénztárnok köre, a Pokorni Zoltánt támogatók csoportja, illetve a Schmidt Mária és Stumpf István nevével azonosítható kör.

A további három ÚDK-ügyvivő között volt még Szent-Iványi Ágnes, a Magyar Atlanti Tanács tagja (ő korábban Nagyboldogasszony szobrot szorgalmazott a Gellért hegyi „hiteltelen Szabadság-szobor” helyére), illetve Molnár Tamás és Bégány Attila. Előbbi a Jobbik egykori alelnöke, aki az elérhető információk szerint korábban társadalmi munkában segítette az Orbán-kabinet kulturális szakértő csoportját és tagja volt a Lovas István vezette egykori „Sajtóklubnak” is. Molnár a Kossuth téren megalakított Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik ügyvivője is volt többek között Toroczkai Lászlóval, Gonda Lászlóval és Fáber Károllyal együtt. Az Új Demokratikus Koalíció másik ügyvivője, Bégány Attila pedig egykoron még Fidesz-alapító és MDF-es politikus volt, majd átigazolt a Jobbikba, amelynek kerületi elnöke is volt egy darabig, végül belső viták és konfliktusok után etikai eljárás indítottak vele szemben és távoznia kellett.

Bégány Attila a Népszabadság megkeresésére azt mondta: az Új Demokratikus Koalíciót a 2006-os önkormányzati választások idején azért alapították meg, mert úgy vélték, hogy a Jobbik is – sok más jobboldali párthoz hasonlóan - beintegrálódik a Fideszbe, amit viszont nem akartak támogatni. „De hamar kiderült, hogy végül nem így lesz, mi pedig nem voltunk elegek ahhoz, hogy működtessük a pártot. Utolsó lépésként még átneveztük Almafának, így tulajdonképpen jogunk sem lenne tiltakozni Gyurcsányék névválasztása miatt. Ez egy fellángolás volt, ami azután egyszerűen kimúlt” - nyilatkozta lapunknak Bégány, aki elmondása szerint azóta már csak külső figyelője a belpolitikai eseményeknek.

Úgy tudjuk, Gyurcsányék a pártalapítás előtt kikérték a bírósági jegyzékből a hasonló nevű pártok listáját, hogy ne legyen névazonosság. Az Almafa-Új Demokratikus Koalíció nevében bár részben egyező, sem ideológiai, sem formai azonosság nincs a két formáció között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.