Jobbikos 'kiutasítás' a multiknak

A Jobbik azt javasolja, hogy a válságadókat a fogyasztókra hárító bankok, biztosítótársaságok és áruházláncok magyarországi működése átmenetileg felfüggeszthető legyen.

Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján kifejtette: olyan átfogó fogyasztóvédelmi szabályozásra van szükség, amely lehetővé teszi az áremelések folyamatos vizsgálatát, s ha azok mértéke nagyobb az elfogadhatónál, megengedi a cégek működésének felfüggesztését.

A részletekről szólva közölte: az inflációhoz és az életszínvonalbeli változásokhoz viszonyítva, évente állapítanák meg az áremelések lehetséges mértékét. Az árait ezt meghaladóan növelő vállalkozásokat először a jelenleginél nagyságrendileg magasabb összegű versenyhivatali bírsággal sújtanák, ezután következhetne magyarországi működésük átmeneti, vagy akár végleges felfüggesztése - ismertette a jobbikos politikus.

Hozzátette: a tisztességes haszon ellen nincs kifogásuk, de azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem hajlandók részt venni a közteherviselésben, "el lehet hagyni Magyarországot".

Z. Kárpát Dániel kitért arra: jelenleg semmilyen biztosíték sincs, hogy a bankok, áruházláncok pluszterheiket nem a fogyasztókkal fizettetik meg. A Jobbik szakértőinek vizsgálatára hivatkozva közölte, a pénzintézetek már meg is kezdték a bankadó áthárítását. Példaként említette, hogy szeptemberben a kezelési költségek és folyósítási díjak mintegy tíz százalékkal, a bankfiókokon keresztül történő megbízások díjai pedig átlagosan harminc százalékkal emelkedtek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.