Jobbik támadás az új választási törvény ellen

Alkotmánybírósághoz fordul a Jobbik az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény miatt.

Beadvánnyal fordult a Jobbik az Alkotmánybírósághoz a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvénnyel kapcsolatban.

A párt szerint a jogszabály sérti a választójog egyenlőségének elvét, valamint a képviselethez való jogot. A beadványt Apáti István és Hegedűs Lórántné Kovács Enikő országgyűlési képviselők adták át az Alkotmánybíróságnak. Az önkormányzati választási törvény módosításáról szóló törvényt néhány hete fogadta el az Országggyűlés.

Az új szabályok szerint a képviselők száma mindenütt csökken, de a tízezer főnél népesebb városokban - amelyekben a pártok, illetve civil szerveződések listákról is bekerülhetnek a testületekbe - elsősorban a kompenzációs mandátumok számából faragtak le. Eddig az ellenzék a képviselői helyek legalább negyven százalékát akkor is elvitte, ha egyetlen egyéni körzetben sem nyert, az őszi választáson azonban be kell érnie a mandátumok legfeljebb harminc százalékával.

A kampány az új rendelkezések értelmében 72 napról hatvanra rövidül. A helyhatósági választásokat októberben kell megtartani, és az ünnepnapok miatt 3-a, 10-e, illetve 17-e jöhet szóba. Az új szabályozás szerint az államfőnek, ha a lehető legkorábbi időpontot kívánja választani, augusztus 3-ig kell döntenie. Sólyom László mandátuma 4-én lejár, s elképzelhető, hogy a szavazás napjának meghatározását az utódjára hagyja, ám abban az esetben már csak két lehetséges időpont lesz.

A jelöltek, illetve a jelölőszervezetek számára a legfontosabb, hogy jelentősen csökken az ajánlószelvények gyűjtésére biztosított idő. Az eredeti előterjesztés szerint - a korábbi öt héttel szemben - ez nem egészen tíz nap lett volna, amit az ellenzék heves tiltakozásának hatására még hat nappal megtoldottak. Ez a kisebb pártok számára - különösen a városokban, illetve a megyei közgyűlési mandátumokért folyó versenyben - még így is túl kevés lehet, ám a kormányoldal ennél több engedményre nem volt hajlandó. Kisebb mértékben módosulnak a kampánycsend szabályai is: csak a választás napján lesz tilos a politikai marketing.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.