Jobbik: Vajna kezére játszana egy iskolaépületet Rogán

A Jobbik szerint Rogán Antal, Belváros fideszes polgármestere Andy Vajna kezére akar játszani egy V. kerületi 142 éves iskolaépületet.

A kerületi önkormányzat döntése értelmében a Szent István Általános Iskolát összevonják egy másik iskolával, és a Bazilika melletti patinás épületet kiürítik. A Jobbik szerint bár az önkormányzat tagadja, a valódi cél az, hogy az iskolaépület ne lásson el önkormányzati feladatot, és így eladható legyen.

Hegedűs Lorántné Jobbikos képviselő szerint "nagyon valószínű", hogy az épület értékesítésére kiírt pályázatot Andy Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos fogja megnyerni, és az övé lehet az iskola mellett álló ingatlan is.

Bár még egyik épület pályázatát sem írták ki, mindkettő eladásából származó bevétel szerepel a kerület 2012-es költségvetésében a fejlesztési célú bevételek között.

Az ellenzéki politikus egyúttal emlékeztetett arra, hogy 2013-tól már nem az önkormányzatok feladata az iskolák üzemeltetése és fenntartása. A nemzeti vagyonról szóló törvény módosítása értelmében pedig ha egy feladatot az állam az önkormányzatok helyett magához rendel, akkor az ehhez kapcsolódó vagyon is az államhoz kerül. Vagyis a Jobbik szerint "nagyon valószínű", hogy januártól az iskolák intézményként és vagyontárgyként is átkerülnek az államhoz a településektől – mondta.

Hegedűs Lorántné kijelentette: az iskolák társasházzá nyilvánításával, illetve egyházi vagy önkormányzati tulajdonú közalapítványi kezelésbe adásával meg lehetne akadályozni a kormányzat szándékát, és meg lehetne menteni az iskolákat vagyontárgyként és intézményként is. Éppen ezért a Jobbik ezt az utat javasolja minden önkormányzat számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.